Fotograf: Creative Common

Storbanken inblandad i malaysisk megaskandal

USA:s justitiedepartement utreder Deutsche Banks inblandning i skandalomsusade fonden 1MDB.

USA:s justitiedepartement utreder Deutsche Bank för dess involvering med den malaysiska skandalomsusade fonden 1MDB. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Sedan tidigare är även Goldman Sachs involverade i skandalen och riskerar att åka på flera miljarder dollar i böter.

Deutsche Bank nämns 167 gånger och Goldman Sachs 56 gånger i dokument där amerikanska justitiedepartementet redogör för härvan. Redan från start då fonden grundades år 2009 ska Deutsche Bank ha haft kopplingar till 1MDB. 

Granskningen tittar på om huruvida banken begick brott mot lagar om korruption och penningtvättsbekämpning när man assisterade fonden. Detta gäller bland annat i samband med en finansiering på 1,2 miljarder dollar 2014.

1MDB var tänkt vara en statlig investeringsfond men istället forslades enorma mängder av pengar ur fonden. Enligt USA:s justitiedepartementet bedöms det röra sig om minst 4,5 miljarder dollar. Hela skandalen ledde till avgången av Malaysias tidigare premiärminister Najib Razak.

Läs även: Så lyder storbankens radikala omvandlingsplan


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.