Fotograf: Fastighetsbyrån

Undersökning: Bostadsbristen avgör ungas livsval

Bostadsbristen påverkar ungas möjligheter till utbildning och jobb. 

”De som är i störst behov av en bostad, som planerar sin framtid – de slussas ut till andrahandsbostäder. Hur kan vi ha det så?”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Bostadssituationen har lett till att 42 procent inte sökte en utbildning, 37 procent tackade nej till en utbildningsplats och 39 procent avstod möjligheter att söka arbete på annan ort, enligt enkätundersökning från bolåneföretaget SBAB.

De personer som påverkar starkast är de mellan 20-29 år, skriver SvD

Många meddelar att de blivit sambos snabbare än de tänkt sig och inte skaffat barn eftersom de påverkats av bostadsbristen.

Läs även: ”Det byggs upp ett förråd av bostäder till salu” – fler säljer innan de köper

Det finns mänskliga konsekvenser bakom bostadsbristen och framtidsdrömmar blir oförverkligade. Detta påstår Claudia Wörmann och menar att detta kan komma bli ett näringslivsproblem.

”Först när de stora arbetsgivarorganisationerna inte kan anställa tillräckligt med arbetskraft, då börjar man nog inse konsekvenserna”, säger Claudia Wörmann.

Claudia Wörmann anser att speciella lösningar krävs.

”Man kanske måste särskilja den här gruppen från övriga, till exempel att kravet på kontantinsats ska se annorlunda ut som till exempel att man kan få låna 95 procent som man gör i andra länder.”

Emma Ringqvist, ordförande för den ideella föreningen jagvillhabostad.nu, säger att det krävs fler lägenheter med hyror som kan passa den yngre målgruppen.


”Det är svårt att få lån och att kunna spara ihop till en kontantinsats under tiden som man bor i en dyr andrahandslägenhet”, säger Emma Ringqvist.

Vidare menar Emma Ringqvist att kommuner måste ta mer ansvar. ”Kommunerna använder inte möjligheten att planlägga billiga hyresrätter som passar unga. Vi behöver bygga till de som behöver lägenheter, inte lyxlägenheter.”

Läs även: Nu ska de första ”råbostäderna” byggas


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST