Fotograf: Wikimedia Commons

Astronomer oroade: Elon Musks gigantiska rymdflotta skymmer ljuset för forskning

De närmare 12 000 satelliterna kan ge ifrån sig ljus som stör observationer från jorden.

I maj, två dagar efter att Elon Musk skickade upp 60 satelliter i rymden för att förbättra internetservice, noterade astronomer något märkligt.

Samtidigt som Elon Musks satelliter passerade Lowell-observatoriet i Flagstaff, Arizona, fångade teleskop upp stråk av reflekterat solljus som misstogs för ljus från stjärnor långt borta, skriver Bloomberg.

Nu oroar sig astronomer för att den stora mängden farkoster som är planerade att skickas upp i rymden - inklusive Elon Musks 12 000 stora Starlink-flotta - kommer att ge ifrån sig så mycket ljus att de stör forskning som är beroende av visuella observationer från jorden.

Elon Musks Space Exploration Technologies Corp. är auktoriserade att skicka upp 11 943 satelliter i rymden. Satelliterna flyger på lägre höjder än traditionella rymdfarkoster, vilket ger bättre möjlighet för snabbt internet. 

"Vi ska se till att Starlink inte har någon materiell påverkan för astronomiska upptäckter", kommenterade Elon Musk i en tweet. 

Just nu undersöker astronomer hur stort problemet med satelliter kan bli. 

Läs även: Elon Musks vision om Mars är nära – rymdskepp redo för flygning 2021


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST