Fotbollsvärlden efter VM: Avgrundsdjup i löneskillnader och svensk anmälan till DO

”Jag tror vi har passerat frågor som ’bör vi ha lika löner?’”, säger fotbollsproffset Megan Rapinoe. Samtidigt anmäls den svenska fotbollens löneskillnader till Diskrimineringsombudsmannen.

När det amerikanska laget gick ut som vinnare ur fotbolls-VM under söndagen skanderade publiken ”Lika lön! Lika lön!”.

”Jag tror vi har passerat frågor som ’är vi värda det?’, ’bör vi ha lika löner?’”, säger den amerikanska stjärnspelaren Megan Rapinoe efter matchen. Hon tycker att det är dags att blicka mot nästa steg.

En verklighetskontroll har granskat vinstpengarna som tilldelas herrarnas kontra kvinnornas VM, och hur de fördelas, skriver BBC

Det vinnande amerikanska laget i Frankrike fick ungefär 40 miljoner kronor, dubbelt så mycket som föregående turneringen år 2015. Prispengarna till andra lag baserades på hur långt de tagit sig och summan började på 7,5 miljoner kronor.

Totalt delade Fifa ut 300 miljoner kronor ($30M) till tävlande lag i kvinnornas turnering.

Förra årets VM för män var den totala vinstsumman 4 miljarder kronor ($400M), männen fick alltså mer än 10 gånger så mycket.

Utöver vinstpengarna, fick varje damlag lite över 8 miljoner kronor i förberedelsekostnader och kompensation till klubben. Männen fick förra året 15 miljoner kronor.

”Vid dagens slut, är vinstsumman så liten för damernas i jämförelse med herrarnas, att vi ser spelare förlita sig mer på sponsorer, klubböner eller federationslöner”, säger Caitlin Murray, författaren av boken historien av amerikanska kvinnolag.

I USA har kvinnoklubben vidtagit rättsliga åtgärder mot den nationella fotbollsförbundet om jämställdhetsfrågor.

Det australiensiska spelarförbundet har uppmanat Fifa att belöna manliga och kvinnliga spelare lika.

Det nigerianska laget inledde en protest år 2016 för utestående betalningar efter att ha vunnit Kvinnors Afrika Cup of Nations.

I Norge började män och kvinnor få samma lön för att representera sitt and 2017.

I en debattartikel i Expressen skriver kriminologen Nina Rung och jämställdhetsstrategen och idrottsföreläsaren Peter Rung att de har anmält den svenska fotbollens löneskillnader till Diskrimineringsombudsmannen.

Nina Rung och Peter Rung vill se att Sverige tar efter våra grannländer i Norden och börjar ge ut lika ersättning till landslagen.

"Att Sverige lyckats utan allt det ekonomiska stödet är inget mer än en otroligt imponerande och näst intill omöjlig prestation", skriver dem. 

Läs även: Löneskillnaden minskar men ojämlikheten kvarstår


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST