Fotograf: Montage VA.se, Unsplash

Fake news ett minne blott? Svenska appen ska avslöja sanningen i dina nyheter

Appen ska bland annat avslöja Deepfakes, ljud och videos som manipulerats med AI.

Forskare vid Lunds universitet ska utveckla en app som kan avslöja falska nyheter och Deepfakes. 

Deepfakes är ljud och videos som manipulerats med hjälp av AI. Inte sällan finns det politiska, militära eller andra strategiska intressen för att sprida Deepfakes. Till exempel skulle Mark Zuckerberg eller Barack Obama kunna ses och höras säga saker de aldrig har sagt i ett Deepfake-klipp. Det skriver Sveriges Radio om.

En av forskarna i projektet är Kalle Åström, professor vid Matematikcentrum vid Lunds universitet:

"Vi kanske får vänja oss vid att vi kan inte lita på en bild eller en ljudfil", säger Kalle Åström, professor vid Matematikcentrum vid Lunds universitet och en av forskarna i projektet.

Olika AI-system för att avslöja falska nyheter och spridning av desinformation utvecklas runt om i världen. Systemen ska hjälpa såväl nyhetsjournalister såväl som gemene man att vara källkritisk. Haken är att varje språk kräver ett eget verktyg.

I höst påbörjas projektet att utveckla en app för granskning av svenskt nyhetsmaterial. Tekniken som ska användas kallas GAN - maskininlärning som innebär att två nätverk i en AI-algoritm hela tiden tävlar mot varandra och slipar fram allt mer verklighetstroget material.

Appen beräknas vara klar tidigast år 2023.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.