Fotograf: Raw Property

Nu ska de första ”råbostäderna” byggas

Fenomenet ska öka möjligheten till kvarboende, erbjuda lägre priser och sänka trösklar i besparingar. 

De säljs ”råa” i den bemärkelsen att de inte har skåp, innerväggar och parkett, framgår det i SvD.

”Bostaden är förberedd i sina tekniska system så att el och ventilation kan anslutas oavsett hur innerväggar och bjälklag sedan sätts upp”, beskriver arkitekten Johan Berg.

Fasaden och byggnaden utvändigt är satt men invändigt lämnas stor frihet till arkitekten. Detta koncept finns utomlands, där de ämnar att förse de särskilt kräsna köparna med lösningen att de själva kan anlita arkitekter. Konceptet handlar om att att ge ägaren en större frihet.

”I till exempel London säljs ”naked house” i nyproduktionen som en reaktion på en förut ”galen” bostadsmarknad”, säger Johan Berg.

Tidigare har nyproduktion utan interiör främst skett inom kommersiella fastigheter i Sverige.

Johan Berg tillsammans med Oliver Thornton ska i sitt gemensamma bolag bygga det första exemplet på bostadsrättshus där köparen har större möjlighet att välja utformningen på bostaden.

Sveriges innovationsmyndighet Vinnova stödjer projektet med råbostäder.

Detta är ett pilotprojekt. Råbostäderna byggs i bostadsrättsföreningar i Uppsala. Ytskikten ska lämnas åt köparen men stommen ska vara satt och kvalitativ.

”Vi tycker att så kallad ”open building” är ett sätt att erbjuda lägre priser på bostadsmarknaden och sänka trösklarna genom de besparingar man kan göra. Också möjligheten till kvarboende blir en hög kvalitet”, säger Johan Berg.

Med begreppet ”kvarboende” menar han att det lätt går att ändra våningsytor och planlösningar.

Johan Berg och Oliver Thornton anser att råbostäder kan skapa en social blandning och gemenskap i bostadsrättsföreningar.

Pilotprojektet i Uppsala heter ”RAW Rosendal”. Bostädernas ytor varierar mellan 30 till 170 kvadratmeter. Bygget förvätas inledas nästa år. 

Läs även: Fortsatt optimism på bostadsmarknaden


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.