Polens premiärminister ​Mateusz Morawiecki. Fotograf: Francisco Seco / TT

Nu ska Polen locka tillbaka ung arbetskraft – genom generös skatt

"Det är som om hela Warszawa skulle lämna Polen", säger preimiärminister Mateusz Morawiecki.

Sedan Polen blev medlem i EU 2004 har 1,7 miljoner människor lämnat landet för att arbeta i andra länder. Det är främst unga som har lämnat landet, och Polen upplever stora problem när tillväxten går bra men det fattas arbetskraft.

Det skriver Financial Times om.

"Det är som om hela Warszawa skulle lämna Polen. Vi måste locka tillbaka unga människor", sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki när skatteförslaget debatterades i parlamentet rapporterar Financial Times.

Nu föreslår den polska regeringen ett åtgärdspaket där medborgare under 26 år inte behöver betala någon skatt på inkomster upp till 200 000 kronor. Egenföretagare är dock undantagna förslaget.

Ungefär två miljoner människor omfattas av förslaget, som skulle kosta närmare 6 miljarder för Polen.

"Det skulle uppmuntra ungdomar att arbeta lagligt i stället för svart eller åka utomlands. Kostnaderna är höga, men vår arbetsmarknad behöver det", säger Joanna Narkiewicz-Tarlowska, chef för skatteavdelningen på bolaget Pwc i Warzawa, till Financial Times. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST