Fotograf: Montage VA.se, Unsplash

Världens smartaste shoppare: Tjejerna som bytte aktiehandel mot väskor

Glöm börsen. Här är tjejerna som tjänade storkovan genom att lägga rabarber på märkeshandväskor som kan betinga priser på upp till 162.000 pund!

Du tror kanske att de vassaste finansiella hjärnorna investerar i fastigheter, konst eller börsen, men de smartaste placerar sina pengar i märkeshandväskor.

Det bevisades när en Hermès Birkinväska i krokodilskinn förra månaden såldes för 162.000 pund på Christie's, högt över förväntade 70-90.000, skriver brittiska Daily Mail.

Modekonsulten Noreen Goodwin, 47 år, kollar väskmarknaden som andra följer aktier. Efter de finansiella skandalerna det senaste decenniet är hon inte säker på att någon litar på banker.

"En anständig samling märkeshandväskor kan ge bättre avkastning än ett Isa-konto - och mycket mer nöje!", slår hon fast.

Ett Isa-konto är ett sparkonto utan skatt på avkastningen upp till ett visst sparbelopp.

Noreen Godwin köpte sin första märkesväska - en Dior - när hon var lite över tjugo år inspirerad av princessan Diana. I dag innehåller samlingen 30 väskor från ledande märken som Dior, Chanel och Bottega Veneta.

Favoriten är en liten Lego Chanel, som hon använt varje vecka sedan hon köpte den för sex år sedan och som hon skickat tillbaks till Chanel för lagning flera gånger. Trots att den är så liten att inte ens en iPhone får plats har priset nästan dubblerats till 10.000 pund.

Sociala medier influencern Luisa Ruocco, 28 år, konstaterar att en begagnad Birkin till och med kan kosta mer än en ny. Hennes samling lyxhandväskor, som också uppgår till 30 stycken, ska ha införskaffats för 15.000 pund och nu värderas till 80.000 pund.

Sin första väska, en Louis Vuitton, önskade hon sig av sin mamma på sin 19-års dag. Hennes gissning är att den kostade lite över 500 pund då. Idag, nio år senare är den värd 1.500 pund. Hon har sex Birkinväskor, några klassiska Chanel och ett par Yves Saint Laurent. Vissa var presenter men de flesta har hon köpt själv.

"Jag har aldrig känt mig skyldig genom att köpa dem för jag vet att de ökar i värde. De är långsiktiga investeringar, så jag har inga omedelbara planer på att sälja."

Alisa Russel, 25 år, har samlat väskor sedan hon var 15 år. Hennes bästa kap var en nött Hermés Kellyväska på en bakluckeloppis. Hon betalade 200 pund, fick den lagad och säger att den nu är värd 7.000 pund. Idag har hon en samling på 20 väskor från Luis Vuitton, Gucci, Mulberry och Chanel, som hon uppger är värde fem gånger inköpsbeloppet på 6.000 pund.

"Jag har alltid varit finansiellt medveten och från början planerade jag att investera i klassiska bilar. Men när bensinpriset började krypa upp, bestämde jag mig för titta på väskor i stället. Det är det bästa beslut jag tagit", säger hon.

När det går sparar hon dem i orört tillstånd, i dammpåsar och med sina äkthetskort.

"Även om jag dras till alla väskorna jag köper, kan jag inte låta mig påverkas emotionellt. När jag tittar på min Hermesväska ser jag istället en fin avbetalning på en fastighet i framtiden."

"Jag förstår att det är ett konstigt område för någon i min åldern att fokusera på. Men du kommer inte få se mig klaga när jag skrattar hela vägen till banken!"

Charlotte Staerck, 29 år, kan avgöra om en gammal väska kan restaureras inom sekunder. Trots att hon bara investerat i handväskor i fyra år har hon 20 stycken vars nuvarande värde är 7.000 pund mer än hon betalt.

"Jag är uppenbarligen en smart shoppare", säger hon.

Läs även: Så tjänar du storkovan på sneakersrariteter – kolla in börsen som sniffar sig till om skorna är äkta