Fotograf: Michael Kappeler/DPA via AP / TTStephen Groves

Klimatkämpar möts: ”Hopp är något du måste manifestera för världen”

Sveriges hållbarhetsmäktigaste Greta Thunberg mötte USA:s yngsta kongressledamot Alexandra Ocasio-Cortez i en videointervju. 

Två av de mäktigaste kvinnliga rösterna för klimatet möttes för första gången i en  intervju i The Guardian. Intervjun skedde genom videosamtal.  

Alexandra Ocasio-Cortez är USA:s yngsta kongressledamot någonsin och Greta Thunberg är fortfarande gymnasieelev. De är på något sätt så olika som det går - den amerikanska politikern och tonåringen i tights, som arbetar från hennes rum för att nå resten av världen. 

 Det är något gripande i mötet mellan dessa unga kvinnor, en känsla av generationsuppkomst som har makten att förändra världen. Samtalet kretsar väldigt mycket om framtiden och om att vara ung och politisk.  

”Jag har lärt mig att hopp inte är något du har. Hopp är något du skapar, genom ditt agerande. Hopp är något du måste manifestera för världen, och när en person har hopp, kan det vara smittsamt. Då börjar andra också agera på ett mer hoppfullt sätt.”, säger Alexandra Ocasio-Cortez och samtidigt berömmer Greta för att hon sprider hopp.  

“Jag känner så många människor som känner sig hopplösa, och de frågar mig, "Vad ska jag göra?" Och jag säger: "Agera. Gör något. " För det är det bästa botemedlet mot sorg och depression. Jag kommer ihåg första gången jag demonstrerade utanför Sveriges parlament, jag kände mig så ensam, eftersom alla gick rakt förbi, ingen tittade på mig. Men samtidigt var jag hoppfull.”, säger klimatkämpen Greta Thunberg.  

Läs även: Topplista: ”Hon är inte jämförbar med någon tidigare Superkommunikatör”