Fotograf: Mostphotos

Stockholmsbörsen: Livihop rusar tvåsiffrigt

Stockholmsbörsen inleder uppåt och följer upp utvecklingen på de amerikanska börserna. Livihop förvärvar Bogruppen i Östergötland. Det lyfter aktien.  

Stockholmsbörsen inleder uppåt på torsdagen och följer upp onsdagens utveckling på Wall Street. Kring 9.10-tiden var OMXS30 upp 0,25 procent till nivån 1653.

New York utvecklades i positiv riktning under onsdagens förkortade handelssession. Enligt uppgifter överväger Kina att köpa amerikanska jordbruksprodukter som en goodwill-gest för att sätta fart på handelssamtalen med USA. Idag är USA-marknaderna stängda för nationaldagsfirande. 

Asienbörserna noterade en lätt uppgång på torsdagen i spåren av en lättnad i handelsspänningarna mellan USA och Kina. Länderna enades om att avstå från nya taxor, i avvaktan på en ny förhandlingsrunda.

Byggkoncernen Peab har förvärvat finländska YIT:s beläggnings- och ballastverksamhet i Norden för uppemot 3 miljarder kronor. Under 2018 omsatte den förvärvade verksamheten drygt 6 miljarder kronor med ett justerat ebitda om 240 miljoner kronor. Peab aktien stiger med 3,88 procent efter femton minuters handel.

Livihop, som erbjuder personlig assistans till individer med funktionsnedsättning, förvärvar Bogruppen i Östergötland. Samtidigt rusar aktien över 70 procent.

Det framgår av ett pressmeddelande.

I samband med förvärvet görs en riktad nyemission om 5,7 miljoner kronor till teckningskursen 18:81 kronor.

Köpeskillingen uppgår till maximalt 27,7 miljoner kronor, varav 4 miljoner kronor betalas kontant, 5,7 miljoner i nyemitterade aktier och teckningsoptioner, 12,3 miljoner mot revers för att reglera en skuld från säljaren till Bogruppen, samt en kontant tilläggsköpeskilling över fem år om maximalt 5,7 miljoner kronor vid tillträdet.

Bogruppen i Östergötland har en årlig omsättning om cirka 90 miljoner kronor.

I samband med förvärvet kommer flera synergier att uppnås, på såväl kostnadssidan som på intäktssidan, skriver Livihop.

Eolus Vinds Sundsvallsprojekt, Kråktorpet och Nylandsbergen, har drabbats av vissa förseningar då utförda entreprenadarbeten inte har uppfyllt ställda funktionskrav. Det framgår av delårsrapporten. Aktien faller över  8 procent. 

Bland mindre bolag har mobilspelbolaget Bublar förvärvat det finländska AR-bolaget Sayduck för 13,5 miljoner kronor.

Satellitbolaget Ovzon har säkrat finansiering för sin första egna satellit, Ovzon 3, genom ett lånearrangemang.

Norwegians totala passagerartrafik, RPK, steg 7 procent i juni, jämfört med samma månad året innan, enligt bolagets månadsstatistik. Flygbolagets yield, intäkten per passagerarkilometer, var 9 procent högre jämfört med samma månad i fjol. SAS släpper sina passagerarsiffror för juni på fredagen.

SEB Equities har sänkt riktkursen för Swedish Match till 540 kronor från 570 kronor och upprepat rekommendationen köp. Aktien sjunker med 0,17 procent. 

Nordea Markets har höjt riktkursen för JM till 275 från 250 kronor med upprepad köprekommendation. Inom bostadsutveckling har norska Veidekke meddelat att försäljningen av bostäder gick något bättre i det andra kvartalet jämfört med i det första kvartalet. Bolaget anger att "den positiva trenden" ser ut att fortsätta.

Nordea Markets har även sänkt sin rekommendation för Lagercrantz till behåll från köp medan Addtech har sänkts till behåll från köp. Addtech sjunker med 1,06 procent. 

I den pågående Almedalsveckan på Gotland hålls under dagen Centerpartiets ekonomiska seminarium.

Läs även: Bopriserna fortsätter stiga – trots svagare ekonomiska utsikter


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST