Fotograf: Henrik Montgomery/TT

Sabunis spelplan: Spärrar dörren för SD

"Jag tycker det är besvärande att vi politiker hela tiden får frågor om Sverigedemokraterna istället för att tala om vår egen politik", sade Sabuni.

"Jag vill verkligen vara med och skapa ett Sverige som blir möjligheternas land för många fler."

Det sade Nyamko Sabuni, Liberalernas nyvalda partiledare, till TV4 på onsdagsmorgonen.

Hon sade också att när partiet har fattat ett beslut vill hon att man sluter upp bakom det.

Beträffande vilka partier hon vill samarbeta med efter nästa val svarade hon att Liberalerna kommer att ge besked om det "i god tid före valet 2022".

Hon sade att det beror på om Socialdemokraterna vill fortsätta med att genomföra mer liberal politik och var de forna allianskollegorna då står politiskt.

"Jag tror att kartan också kommer att förändras inför 2022", sade hon.

Sabuni sade också att Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor får äta lunch med vem hon vill. Detta med anledning av att KD-ledaren på tisdagen åt lunch med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

"Vad jag bedömer är Ebba Busch Thors politik, var de står inför valet 2022. Jag kommer inte att ägna mig åt att fördöma andra partiledare, jag kommer att fokusera på att genomföra Liberalernas politik", sade partiledaren.

Hon slog fast att Liberalerna inte kommer att prata sakpolitik med Jimmie Åkesson, men sade att det i riksdagen ska fungera på ett demokratiskt sätt. Hon har inte några problem om Sverigedemokraterna skulle stödja ett förslag som Liberalerna lagt fram.

"Jag tycker det är besvärande att vi politiker hela tiden får frågor om Sverigedemokraterna istället för att tala om vår egen politik", sade Sabuni.

Enligt partiledaren kommer vare sig SD eller V att ingå i en regering 2022, om L ska vara med i den.

När det gäller migrationsutredningen sade Sabuni att hon vill ha en uppgörelse som är "bra för flyktingarna, bra för integrationen och bra för Sverige". 

Läs även: Nu är det officiellt – Nyamko Sabuni blir ny partiledare för L


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST