Fotograf: Montage VA.se, Unsplash/Flickr

Så bra är din halloumiburgare egentligen – ”kan vara sämre än den köttbit man just valde bort”

WWF:s matexpert Anna Richter är kritisk mot halloumitrenden.

WWF är kritiska till den svenska halloumitrenden, som fullkomligt exploderat de senaste åren.

Cypern - varifrån den mesta halloumin importeras - hamnar överst på listan över antibiotika till lantbruksdjur i jämförelse med andra europeiska länder. Djuren på Cypern får nästan 40 gånger mer antibiotika än svenska djur.

Osten kommer därför att ingå i WWF:s stora konsumentmatguide som lanseras i höst. Och nu flaggar WWF för att osten inte kommer att få grönt ljus.

Det skriver SVT om

Enligt Anna Richert, matexpert på Världsnaturfonden, WWF, måste det undersökas vad halloumi och annan ost har för hållbarhetsutmaningar. 

Ytterligare en aspekt i halloumitrenden som är viktig att vara kritisk emot är hur den svenska importen av halloumi fullständigt har exploderat.

2010 importerades 21 ton halloumi från Cypern – i fjol var motsvarande siffra 4 000 ton.

"Halloumi är en av de produkterna som ersätter kött på tallriken. Om man tror att man gör ett bra val, då är det viktigt att ha ett bra underlag. Det kan faktiskt vara så att det valet är sämre än den köttbit man just valde bort", säger Anna Richert.

Det finns inga siffror på vilka djurslag som faktiskt får mest antibiotika. Förutom kor, får och getter finns även grisfarmar på Cypern. Och halloumin i sig innehåller inte antibiotika och är ofarlig att äta.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST