Fotograf: Montage VA.se

Här är Veckans Affärers mest lästa artiklar – halvvägs genom 2019

Läs om landet som började mäta välmående istället för BNP, en helgintervju med futuristen Vinay Gupta eller om kvinnan som uppfann ett viralt diagram om mansplaining. Lär dig programmera med gratis program eller lyssna till tio riktigt bra TED-talks.

Det första halvåret av 2019 har kommit till sin ända. Se hit innan du börjar blicka mot de kommande månaderna - och läs några av våra mest lästa artiklar från januari till juni.

Här är de 20 mest lästa artiklarna på VA.se: 

1. Landet skrotar BNP-måttet – börjar mäta välmående istället
Många har ifrågasatt BNP-måttet som det bästa sättet att mäta ett lands välmående och tillväxt, men få har tagit det till praktisk handling. Istället har världens yngsta kvinnliga premiärminister, Jacinda Ardern, infört ett nytt sätt att mäta utvecklingen i Nya Zeeland som inte bara handlar om ekonomisk tillväxt. Hon började mäta välmående.

2. "Ingen har fattat att vi måste leva på en fjärdedel av vår lön – så vi är körda"
Möt den skotsk-indiske futuristen Vinay Gupta i en helgintervju. Han framhålls ofta som en av vår tids smartaste hjärnor och menar att vi alla måste börja leva som i indiska Kerala.

3. Här är Sveriges största företag 2018
Svenskt näringsliv lever fortsatt gott på våra sekelgamla företagsklenoder. Volvo och Ericsson är Sveriges största och viktigaste företag på årets VA500-lista. Men även det influencerbyggda klockföretaget Daniel Wellington letar sig in på listan.

4. De är Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor 2019
För 21:a året i rad kartlägger och utser Veckans Affärer Näringslivets 125 mäktigaste kvinnor. Med på listan finnsk 16 styrelseproffs, 21 börs-vd:ar, 22 entreprenörer, 14 direktörer, 20 investerare, 16 samhällsförändrare, 15 techprofiler och 1 mäktigast.

5.  Hon tröttnade på mansplaining - ritade ett diagram som blev viralt
"Under ett par veckors hände samma sak med tre olika manliga kollegor. Jag hade frågat om råd och de undrade oroligt om de mansplainade mig. Då började jag inse att det var ett problem", säger amerikanskan Kim Goodwin, som ritat ett viralt diagram över mansplaining. 

6. Hela listan: Sveriges 101 Supertalanger 2019
För 12:e året i rad utser Veckans Affärer Sveriges 101 Supertalanger. Här är hela listan med samhällsbyggare, karriärister, entreprenörer och finansfolk.

7. Så lär du dig programmera gratis – och tar snabbfilen till välbetalda jobb
Bristen på programmerare sägs ofta vara en flaskhals för IT-Sverige. Ett flertal svenska organisationer erbjuder gratiskurser för de som snabbt vill lära sig programmera. Veckans Affärer guidar dig igenom de olika alternativen.

8. Bolagen som utklassar allt och alla - här är Sveriges 728 Superföretag 2018
Sveriges näringsliv fortsätter fram på högvarv, och allra bäst går det för de 728 bolag som i år kvalar in på Veckans Affärers Superföretagslista. Det betyder 87 fler än förra året, en ökning med 14 procent.

9. Studentens obemannade lanthandel gör succé utanför Linköping – nu vill han expandera över hela landet
Med vikande kundunderlag är det svårt att få lönsamhet för matbutiker i glesbygden. 20-årige ingenjörsstudenten Edvin Johansson har en snillrik lösning på problemet.

10. Ta snabbfilen till bra lön: 10 välbetalda jobb som inte kräver lång utbildning
Låter 18 månaders utbildning och en snittlön på 50 000 kronor per månad attraktivt? Här är några lönsamma karriärval att fundera över.

11. Så lär du dig programmera gratis – och tar snabbfilen till välbetalda jobb
Bristen på programmerare sägs ofta vara en flaskhals för IT-Sverige. Ett flertal svenska organisationer erbjuder gratiskurser för de som snabbt vill lära sig programmera. Veckans Affärer guidar dig igenom de olika alternativen.

12.  Chefen för TED-talks: Här är de 10 bästa talarna från året som gått
Mannen som basar över TED och väljer ut alla föredragshållare heter Chris Anderson – och här listas hans egen topp 10-lista över förra årets 20-minutersföredrag.

13.  Bara slattar kvar av Morbergs vinimperium – nu lämnar han branschen
För bara fem år sedan var Morberg kungen bland svenska kändisviner. De svenska konsumenterna sörplade i sig nära 1,5 miljoner liter av de Morbergska vinerna, till ett värde av dryga 150 miljoner kronor. Per Morberg stod därmed för hela 66 procent av marknaden för kändisviner i Sverige. Men nu håller försäljningen på att sina ut och han lämnar branschen.

14. Bredbandsjesus träder fram 20 år efter IT-yran: "Ikea kunde ha blivit Amazon och Ericsson ha utvecklat Whatsapp"
Med rubriken "Oss är en frälsare född" och iklädd fleecetröja prydde den färgstarke IT-entreprenören Jonas Birgersson vårt omslag 1999. Sedan kom dotcombubblan. "Glappet mellan vad som går att göra och vad som görs är lika stort idag som då", säger han till Veckans Affärer i en sällsynt intervju.

15. Därför blir så många inkompetenta män ledare – och så kan det förhindras
Sluta fokusera på att få bort hindren för att kvinnor ska nå toppen och börja se till att män med uppblåst ego inte når dit. Det receptet ges i en ny bok för hur inkompetenta män kan hindras att bli ledare.

16. Bra lön direkt: 10 välbetalda jobb som inte kräver utbildning
Det går att få en riktigt bra lön i Sverige redan efter gymnasiet. Här är 10 yrken att satsa på för dig som inte vill plugga vidare.

17. Köpte företaget för 1 krona – nu är han Sveriges senaste miljardär
Doldisarna Dellner Couplers blir miljardärer när EQT köper upp deras Superföretag.

18. Så gick Supertalangen från idé till att sälja t-shirts med "Skam"-citat för en kvarts miljon kronor på två veckor
Driva e-handelsbolag utan lager och skapa produkter som rider på trender som tv-serien Skam. Det blev framgångsreceptet när idag 25-åriga stjärnskottet Kajsa Lundborg utvecklade en egen variant av modellen dropshipping. 

19. Harvardpsykologen: Så äger du varje affärsmöte genom att "fejka" makt och pondus
Det tar bara några millisekunder innan domen faller. Att vända ett tveksamt första intryck, vare sig det är på affärsmötet eller jobbintervjun, är en tuff uppförsbacke. Men ingen omöjlig uppgift, enligt psykologen och Ted Talks-fenomenet Amy Cuddy.

20. Turistmeckats bakgård: Övergivna bostäder i Italien säljs nu för bara 10 kronor
Inte långt från gyllene stränder på populära ön Sicilien går det att köpa bostäder för kaffepengar – bokstavligen. Exempelvis säljs 100 bostäder i Mussomeli på södra Sicilien på initiativ av det lokala styret.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST