Fotograf: Unsplash / Susan Walsh

Inför Almedalsveckan: Håll koll på toppmötet och rapporterna

Här får du en snabbkoll på börsveckan och viktiga hållpunkter inför nästa, som framförallt kommer präglas av globalt G20-möte i Japan och rapportsläpp från fastighetsbolagen.

Börsen vände ned lite under veckan, men månaden visar ändå på en uppgång på 3,4 procent. Veckans storvinnare är NetJobs Groups, vars aktie gick upp med dryga 69 procent efter ett besked om en tillförordnad vd. Bland storbolagen tillhörde H&M de absoluta vinnarna. Scanias comeback på börsen genom Volkswagens notering av lastbilsdivisionen Traton, där Scania ingår, fick en sur start men återhämtade sig.

Läs även: Traton backar i premiärhandeln

H&M:s aktie fick bränsle av en fin rapport. Nettoomsättningen steg 11 procent, som främst kan hänföras till en större satsning på onlineaffären samt en ökad sommarförsäljning. Värt att ha i åtanke är dock blankarnas positionsförändring i bolaget. Många av H&M-blankarna har köpt tillbaka aktierna, vilket driver på H&M-priset.

Månadsutveckling för HM-aktien. 

Betsson-aktien föll på torsdagen efter både varning och böter från spelinspektionen. Aktien har rasat med över 22 procent sedan årsskiftet.

Forskningsbolaget Oasmia föll 17 procent sedan det rapporterat en förlust efter skatt på 48,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret jämfört med en förlust på 32 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Bolaget har beslutat att anmäla vissa gjorda transaktioner till Ekobrottsmyndigheten. Vidare ska nuvarande vd:n Mikael Asp tillträda positionen som teknikchef och ersättas på toppen av Sven Rohmann, som blir tillförordnad vd.

I onsdags gick riskkapitalbolaget EQT ut med eventuella planer på en notering till hösten. Enligt danska Børsens källor uppvaktar EQT nu institutionella investerare, bland annat danska pensionsbolag och en kapitalfond som förvaltas av amerikanska Goldman Sachs.

Läs även: Investmentbanken JP Morgan om aktierallyt: ”Något är fel”

Tungviktare inom corporate finance räknar med en fortsatt stark M&A-marknad, fler uppköp och avknoppningar i spåren av den senaste tidens stora företagsaffärer. Carl Montalvo, chef för corporate finance Sverige på SEB, räknar med att IPO-aktiviteten ökar under nästa år och att transaktionsvolymerna kommer att återkomma till nivåerna under perioden 2014-2017, vilket skulle innebära en dubblering jämfört med volymen senaste året. 

Läs även: Tunga corpprofilen: ”Allt visar att det är en enorm aktivitet på marknaden”

Fokus inför nästa vecka ligger på G20-mötet i Osaka, och eventuella uttalanden under och efter mötet. Något som kan påverka de globala marknaderna starkt, enligt Martin Guri, chefsstrateg på Kepler Cheuvreux.

Han varnar för att Trump säkerligen kommer att göra utspel mot Europa, något som kan få konsekvenser på EU-börserna.

På hemmafronten drar Almedalsveckan igång. Debatter kring överlönsamhet hos banker kan bli aktuellt, vilket riskerar att tynga priserna dock i relativ ringa mängd, eftersom diskussionen är pågående.

På onsdag är det dags för IT-bolaget Dustin Groups delrapport. Vindbolagen Eolus Vind samt SeaTwirl presenterar sina på torsdag respektive fredag. Även fastighetsbolagen Fabege, Fastpartner och Diös släpper delårsrapporter. Hittills har fastighetsaktier ökat med 32 procent i Norden exklusive utdelningar. Sist men inte minst presenterar Industrivärden sin delårsrapport på fredag.

Läs även: Festen fortsätter – rekordstort antal fastighetsbolag på börsen

Veckans vinnare:
1. NetJobs Group : 69 %
2. Prime Living: 69 %
3. Global Gaming 555: 37 %
4. SpectraCure: 36 %
5. Endomines: 35 %

Veckans förlorare:
1. Precomp Solutions B: - 22 %
2. WeSC: -19 %
3. Alelion Energy Systems: -19 %
4. Deflamo B: -18 %
5. Leading Edge Materials Corp: -17 %

Läs även: Investmentjätten Goldman Sachs vill skapa en egen kryptovaluta


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST