Fotograf: Press/Traton

Stockholmsbörsen: Oasmia rasar tvåsiffrigt och Traton börsnoteras

Stockholmsbörsen inleder svagt positivt på fredagen. Oasmia sjunker mer än förväntat.  Volksvagens buss- och lastbilsenheten Traton börsnoteras under dagen. 

Stockholmsbörsen inleder fredagen med handel i svagt positiv riktning och följer upp utvecklingen på Wall Street från föregående dag, där det breda indexet S&P 500 stärktes med 0,4 procent. I Asien har utvecklingen emellertid varit svagare på fredagsmorgonen. Kring 9.10-tiden var OMXS30 upp  0,15 procent till nivån 1619. 

Investerarnas fokus är fortsatt riktat mot mötet mellan USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping. Trumps ekonomiska rådgivare Larry Kudlow tonade dock ned förväntningarna under torsdagen och påpekade bland annat att ytterligare tullar fortfarande kan gå igenom.

Bland bolagsnyheter har forskningsbolaget Oasmia redovisat ett resultat efter skatt på -48,7 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret (-32,1). Samtidigt meddelades det att bolaget har beslutat att anmäla vissa transaktioner som gjorts i bolaget under flera år till Ekobrottsmyndigheten. Vidare ska nuvarande vd Mikael Asp tillträda positionen som teknikchef. Han ersätts av Sven Rohmann, som blir tillförordnad vd. Oasmia aktien rasar över 19,57 procent efter ca 20 minuters handel. 

Svensk skogsindustrikoncern Holmen AB stiger 4,91 procent efter femton minuters handel. 

SEB Equities har höjt sin rekommendation för H&M till behåll från sälj. Riktkursen höjdes till 152:50 från 115 kronor. Även Societe Generale, Macquarie Securities, DNB och Credit Suisse har höjt sina riktkurser efter torsdagens rapport som medförde en kursrusning på nära 14 procent till 165 kronor. H&M aktien stiger över 1 procent efter femton minuters handel. 

JP Morgan sänker sin rekommendation för Epiroc till neutral från övervikt. Riktkursen sänks till 101 från 104 kronor.

Volkswagens buss- och lastbilsenhet Traton börsnoteras på fredagen. Öppningsauktionen börjar klockan 9.15 och därefter följer kontinuerlig handel från 9.25. Teckningskursen är omkring 285 kronor räknat på aktuell eurokurs. Aktien handlas ned efter öppningen. 

Forskningsbolaget Oncopeptides har genomfört en riktad nyemission som kommer tillföra bolaget en bruttolikvid om cirka 727 miljoner kronor. Teckningskursen blev 145 kronor per aktie och utspädningen blir på cirka 9,3 procent.

Gaming Corps kommer att göra nedskärning av personal och produktion på sitt dotterbolag i Austin, Texas, och istället öka antalet anställda på Malta.

Wesc ska genomföra emission av aktier och teckningsoptioner om totalt cirka 75 miljoner kronor. Samtidigt har Wesc upptagit ett kortfristigt lån om 15 miljoner kronor.

Karolinska Development har avyttrat hela sitt ägande i portföljbolaget Pharmanest. Även KCIF, ett holdingbolag gemensamt ägt av Europeiska Investeringsfonden och Karolinska Development, avyttrar sina ägarandelar. Totalt inbringar försäljningarna cirka 23 miljoner till Karolinska Development.

Läs även: G20: ”Allt detta förstör den globala handelsordningen”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST