Fotograf: Unsplash

Teknikskiftet som ingen pratar om – nu kommer Wi-Fi 6

Tillsammans kommer Wi-Fi 6 och 5G att bli ett viktigt politiskt medel.

De allra flesta har hört talas om 5G, den senaste standarden för mobildata som håller på att byggas upp runt om i världen.

Så varför talar så få om nästa stora teknologiska innovation Wi-Fi 6?

Wi-Fi 6 är den nyaste och största uppdateringen av organisationen Wi-Fi Alliances specifikationer för trådlösa nätverk. Wi-Fi 6 lanserades hösten 2018, och utlovar nedladdningshastigheter i upp till 10 gigabit per sekund. Det är mellan fyra och tio gånger snabbare än tidigare generationers nätverk, skriver Ny Teknik.

För att kunna använda Wi-Fi 6 måste konsumenterna köpa nya routrar, datorer och mobiler med stöd för tekniken.

Lanseringen av Wi-Fi 6 och 5G kommer att utgöra nästa stora skifte inom anslutning och data. Det menar Irving Tan, senior vice vd och operationschef på Cisco, när han talar med CNBC.

I mars i år hade närmare 57 procent av världsbefolkningen tillgång till internet, enligt Internet World States. Digital uppkoppling - och vilka som kontrollerar infrastrukturen - kommer att bli en allt viktigare politisk maktfaktor. Många länder, främst Kina och USA, kämpar därför redan om kontroll.

"Det kommer inte längre att handla om uppkoppling från människa till enhet. Det kommer snarare att handla om uppkoppling från enhet till enhet", säger Irving Tan.

På Ny Teknik skriver Per Samuelsson, vd för Cisco Sverige, om de kritiska röster som har höjts bland teleoperatörer och experter kring att Sverige och hela Europa riskerar att hamna på efterkälken när den nya standarden rullar ut - eftersom Nordamerika och Asien har kommit längre i processen. Det skulle i sin tur kunna leda till att Europa tappar konkurrenskraft jämfört med resten av världen, menar han.

Per Samuelsson anser att 5G och Wi-Fi 6 inte tar ut varandra, utan tillsammans kommer att öka prestandan på platser med många samtidiga uppkopplade enheter, som sjukhus, hotell eller idrottsarenor.

Han vill se två åtgärdspunkter för att se till att Sverige hänger med i utvecklingen.

Den första är "att tillsätta en expertgrupp för att utreda hur Sveriges offentliga sektor och näringsliv ska maximera nyttan av wifi 6 och de potentiella synergieffekterna med 5g-utbyggnaden. En sådan investering kan ge ett snabbspår till den trådlösa tidsåldern".

Den andra är "att frågan kring hur wifi 6 kan skapa konkurrensfördelar för Sverige lyfts på regeringsnivå. I dagsläget existerar den diskussionen helt enkelt inte – och här behöver även våra politiker ta sitt ansvar. Sverige ses, med alla rätt, som ett föregångsland inom it och digitalisering. Men det krävs mycket lite för att halka efter i utvecklingen".

Läs även: Huaweichefen om krisen i kinesiska telekomjätten: "Det gör oss bara starkare"


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST