Stockholmsbörsen: H&M är dagens stora vinnare

Stockholmsbörsen öppnar positivt efter nyheterna om vapenvila inför G20-mötet. H&M presenterade ett resultat som inkom i linje med förväntningarna. 

Stockholmsbörsen inleder på torsdagen marginellt uppåt efter att USA och Kina preliminärt är överens om en vapenvila i sin handelsdispyt inför mötet mellan ledarna Donald Trump och Xi Jinping vid G20-mötet i helgen. Kring 9.10-tiden var OMXS30 upp  0,86 procent till nivån 1617. 

Klädkedjan H&M presenterade ett resultat för sitt brutna andra kvartal som inkom helt i linje med förväntningarna. Rapporten vittnar om god försäljningsstart på H&M:s tredje kvartal i juni månad. Efter femton minuters stiger akien med 9,5%.

Onsdagskvällens möte mellan USA och Kina bidrog till ett positivt segment i förhandeln för Stockholmsbörsen då länderna är överens om en preliminär vapenvila i handelskonflikten inför helgens G-20 möte.

USA-börserna backade något i den sena onsdagshandeln. S&P 500-indexet vek ned med 0,3 procent jämfört med noteringen vid Stockholmsbörsens stängning.

De ledande New York-börserna pendlade mellan plus och minus på onsdagen. Inför helgens G20-möte har det varit blandade signaler från USA angående ett eventuellt handelsavtal med Kina. Sektorsvis gick det bäst för energibolag medan kraftbolag stod för den största nedgången.

Läs även: New York-börserna: Orosmoln över handelskriget och teknikbolagen

I Asien noterades större uppgångar, där både Tokyo- och Hongkongbörsen steg med runt 1 procent.

På bolagsfronten redovisade H&M sin delårsrapport som kom in enligt förväntningarna. H&M:s försäljning av sina sommarkollektioner har börjat mycket bra och nettoomsättningen under juni månad bedöms öka med 12 procent i lokala valutor jämfört med motsvarande månad föregående år. Rörelseresultatet för det andra kvartalet landade på 5.935 miljoner kronor. Det kan jämföras med förväntningar på ett resultat om 5.923 miljoner kronor, enligt Infront Data sammanställning.

Läs även: H&M lyckas gå åt rätt håll trots pressen i klädbranschen – aktien stiger

Bussbolaget Nobina släppte sin första delårsrapport för perioden mars till maj. Nettoomsättningen steg med 16,9 procent och rörelseresultatet uppgick till 152 miljoner kronor, från tidigare 114.

Återvinningsbolaget Recyctec meddelar att kraftiga störningar och förseningar i inleveranser av avfallsråvara från leverantören i Norge, NSO, föreligger. Detta påverkar produktionsvolymen av monoethylen glykol som är en viktig bulkvara till den kemitekniska industrin.

"Förseningarna kommer att ha stor påverkan på produktions och leveranstakt från slutet av juni till en tidpunkt inte tidigare än till mitten av augusti", skrev bolaget i ett pressmeddelande.

På rekommendationsfronten sätter Affärsvärlden i sin senaste utgåva rekommendationen köp på Björn Borg och det norska teknikkonsultbolaget Installationsbolaget Bravida får rekommendationen sälj medan NCC får rekommendationen vänta.

Läs även: Egen battericellsproduktion viktigt steg för Tesla - kan pressa priserna


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST