Fotograf: Unsplash

It-företag har hackats av kinesiska cyberspioner – Ericsson och SKF utsatta

Kina pekas ut för hackerattacker mot globala it-jättar, även Ericsson ska ha utsatts.

Flera av världens största tekniktjänsteleverantörer har hackats i ett försök att stjäla kommersiella hemligheter från klienter. Det rapporterar Reuters på torsdagen.

Den globala aktionen som kallas Cloud Hopper har pågått under flera år och bland annat svenska telekomjätten Ericsson ska finnas med på listan över bolag som attackerats.

Hackarna, som enligt misstankarna är kinesiska cyberspioner, har brutit sig in i nätverk hos åtta av världens största it-företag. Det handlar bland annat om Fujitsu, Tata Consultancy Services, NTT Data, Dimension Data, Computer Sciences Corporation och DXC Technology som är en avknoppning från Hewlett Packard Enterprises.

Vissa detaljer om aktionen framkommer i ett amerikanskt åtal från i december där det beskrivs som en utstuderad plan för att stjäla immateriella rättigheter från västerländska företag för att avancera Kinas ekonomiska intressen. 

Läs även: Iran uppger sig ha sprängt cybernätverk

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.