Fotograf: Wikimedia Commons

Facebook i samarbete med fransk domstol – lämnar personuppgifter på hatspridare

Beslutet är det första i sitt slag.

Facebook har gått med på att lämna ut namn på användare som är misstänkta för att sprida hat på plattformen till franska domstolar, skriver BBC.

Beslutet är det första i sitt slag.

Tidigare har Facebook lämnat ut ip-adresser och andra former av uppgifter för identifiering till franska domare - men bara när målen har varit relaterade till terrorism och andra våldshandlingar.

Den franska ministern för digitala affärer, Cedric O, berättar att beslutet är ett resultat av konversationer mellan Facebooks Mark Zuckerberg och den franska regeringen.

"Det här är stora nyheter, det betyder att den juridiska processen kommer att kunna fortgå som vanligt", säger han.

Enligt Reuters har Facebook inte identifierat personer som är misstänkta för hatbrott tidigare, eftersom det inte har krävts av amerikansk eller fransk lag. Dessutom har många varit oroade för att vissa länder skulle kunna missbruka förfrågningar om personuppgifter.

Den franska riksdagen överväger en lag som skulle innebära att teknikföretag kan tvingas böta upp till fyra procent av sina globala intäkter om de inte tar bort hatinlägg och kommentarer i tillräckligt hög omfattning från plattformarna, skriver BBC.

Läs även: Politikerna fruktar Facebooks kryptovaluta


Nyhetsbrevet för det nya näringslivet:

Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.