Fotograf: Wong Maye-E / TT

Japans rikaste man går emot seder  – för att locka unga topptalanger till jobb

Tadashi Yanai vill erbjuda unga topptalanger 2,5 miljoner i lön och chefspositioner.

Det japanska klädföretaget Uniqlo vill locka unga topptalanger från den konkurrenstäta arbetsmarknaden, med löften om årliga löner på mer än 2,5 miljoner kronor och chefspositioner efter tre års anställning.

Det skriver Bloomberg.

Lönen skulle vara tre gånger högre än medellönen på företaget, och nästan 10 gånger högre än det nationella snittet i Japan för anställda med samma arbetsuppgifter.

Det är företagets grundare och vd Tadashi Yanai som har kommit på förslaget. Han funderar på att sätta det i system redan till nästa vår.

Förslaget skulle rikta sig till de anställda som placeras i USA eller i Europa. Även de topptalanger som rekryteras i Japan skulle få en avsevärt högre lön än grundlönen.

Japan står inför stora utmaningar med en åldrande befolkning och brist på ung arbetskraft.

Företag tvingas därför gå emot viktiga kulturella normer, som att det ska finnas en korrelation mellan arbetserfarenhet och lön och idén om livslånga anställningar. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.