ANNONS

Svenskarnas skeva självbild: “Vi tror att vi är så utvecklade”

I veckans avsnitt av PåJobbetpodden möter vi Magnus Berg, Diversity & Inclusion Consultant och Activist på Wise Professionals. Magnus jobbade på Migrationsverket under det historiska året 2015 och har sedan dess utbildat 1200 chefer för snabbare integration. Här berättar han om sina lärdomar från tiden på myndigheten och vad han anser om den infekterade debatten kring integration och mångfald idag. 

Magnus Berg berättar att Sverige är bland de sämsta i västvärlden på att få utrikesfödd kompetens i relevanta jobb. Men vilka är då bäst på mångfald i västvärlden? 

“Jobbig fråga, jag vet inte. Jag har just fastnat på den här statistiken inom OECD där vi är bland dom sämsta”, svarar Magnus Berg. 

Däremot klappar vi gärna oss för bröstet i dessa frågor, menar Kristina Wallin. 

“Exakt, vi klappar oss för bröstet för att vår självbild är som den är. Vår svenska självbild är att vi tror att vi är så utvecklade och informerade, så visar det sig att vi inte är det. Sen finns det nationalekonomer som visar att gapet mellan andelen arbetande män och kvinnor är väldigt tight i jämförelse med andra länder och det gör att bilden kan upplevas som sann, men det struntar jag i”, säger Magnus Berg. 

Han menar vidare att det enda fackförbundet som verkligen tar den här frågan seriöst är Jusek, som släppte en rapport förra veckan. I rapporten framgår det att 35 000 akademiker just nu jobbar med fel jobb, givet deras utbildning. 

“Jag tror att det är ännu fler, men det kan jag inte bekräfta”, tillägger Magnus.

I veckans avsnitt av Påjobbetpodden berättar Magnus Berg om sina lärdomar från åren på Migrationsverket. Temat för avsnittet är integration och mångfald där Hakim och Kristina undersöker begreppet mångfald och hur man på ett konstruktivt sätt kan diskutera det utan att fastna under PK-filten. 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.