Fotograf: Montage VA.se / Unsplash, Wikimedia Commons

Japan i USA:s klimatförnekande fotspår inför G20-möte

Japan försöker blidka USA inför laddade G20-mötet i Osaka.

Japan går i USA:s fotspår och tar bort ord som "global uppvärmning" och "utfasning av fossila bränslen" ur utkastet till landets G20-kommuniké.

Och i jämförelse med tidigare kommunikéer betonas Parisavtalet inte alls i lika hög utsträckning nu.

Anspelningen på klimatförnekelse är ett tecken på hur Japan viker för amerikansk press och försöker blidka USA i tider av spända handelssamtal och oro över Nordkorea, skriver Financial Times.

Både USA och Japan är fast i svåra förhandlingar över potentiella handelsavtal, där avtal om jordbruk och biltillverkning är särskilt viktiga.

Tokyo vill dessutom att Washington ska sätta ytterligare ekonomsik press på Nordkorea och tvinga Pyongyang att ge upp sina kärnvapensambitioner.

G20-mötet i Osaka, som börjar på fredag, tar plats i en tid när de globala utsläppsnivåerna är rekordhöga och japanska medborgare planerar protester över Japanska politiker positiva inställning till kolfabriker.

"Det är ganska anmärkningsvärt hur Japan ger upp alla ambitioner att ta ledning i klimatkampen, och synnerligen anmärkningsvärt hur de anstränger sig för att vara snälla mot USA", säger Luca Bergamaschi, tidigare klimatförhandlare för Italien.

"Vi vet att USA är det land som har störst inflytande på Japan, så vi kan förvänta oss många diskussioner mellan dem", säger han.

Tidigare har G20 och G7-möten spelat en avgörande roll i att förhandla fram klimatavtal. Men det har ändrats drastiskt sedan Donald Trump bestämde sig för att dra sig ur Parisavtalet.

Läs även: G20 kan leda till en björnmarknad

Läs även: Rockström: Medborgarlön som en lösning på klimatkrisen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.