Börsen öppnar på rött – men fest i skogen efter Billeruds miljardaffär

Stockholmsbörsen vänder nedåt. Billerud Korsnäs aktien stiger med drygt 5 procent, liksom SCA.  

Stockholmsbörsen inleder tisdagen svagt nedåt, tyngt av storbankerna. På bolagsfronten har Billerud Korsnäs meddelat om en mångmiljardförsäljning vilket fick såväl Billerud som övriga skogsaktier att klättra på börsen. 

Banksektorn hade överlag en svag utveckling i Europa medan exempelvis tyska statsobligationsräntor fördes ned till nya bottennivåer. I Stockholm backade de fyra storbankerna mellan 0,8 och 1,5 procent. Vidare inom storbolagsindexet tappade Ericsson och ABB båda 0,9 procent.

I toppen av storbolagsindexet OMXS30 återfanns SCA som lyfte 5,5 procent. Inom sektorn stärktes Holmen och Stora Enso 3,9 samt 1,8 procent. Billerud Korsnäs ökade 6,6 procent sedan det meddelat om en mångmiljardförsäljning. Bolaget säljer 89,9 procent av Bergvik Skog Öst till AMF Pensionsförsäkringar till ett bolagsvärde om 12,2 miljarder kronor på skuldfri basis.

Magnolia Bostad, som närapå halverats på ett års sikt, stärktes 4,8 procent. Investmentbolaget Svolder har flaggat för ett innehav om drygt 5 procent i hyresbostadsutvecklaren.

En annan vinnare var medicinteknikbolaget Irras med drygt 8 procents lyft till 25:80 kronor. Pareto har inlett bevakning med en köp-rekommendation och riktkurs på 40 kronor per aktie. Vidare har bolaget fått ett registreringsgodkännande av Irraflow i Israel och Costa Rica.

Det digitala tjänste- och mjukvarubolaget Zetadisplay har tecknat ett globalt Digital Signage ramavtal med möbelföretaget Ingka Group, som ingår i Ikea-koncernen. Aktien svarade med ett avancemang på 11 procent.

I en nordisk fastighetssektoranalys drar DNB Markets ned sektorsynen till negativ från neutral. Rörande enskilda aktier sänks Fabege till sälj (behåll). Aktien backade runt 1 procent.

Modebolaget Venue Retail Group har redovisat en resultatförsämring till -23,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2018/2019 (-13,6). Aktien tappade omkring 6 procent.

USA-terminerna var ned runt 0,2 till 0,3 procent på tisdagsförmiddagen, efter smärre indexnedgångar på måndagen. Även de asiatiska börserna drog ned på tisdagen i väntan på det kommande G20-mötet i Osaka, Japan, i slutet på veckan. Då ska USA:s president Donald Trump möta Kinas president Xi Jinping, och marknaden fortsätter att oroa sig för om parterna lyckas komma framåt i handelsförhandlingarna.

Vidare meddelade Donald Trump sent på måndagen att han inför sanktioner mot Irans högste ledare, Ayatollah Ali Khamenei, och åtta seniora militära befälhavare.

Under natten sjönk de amerikanska räntorna tillbaka medan dollarn tappade mot yenen i spåren av USA:s dispyter med Iran och Kina. Tisdagens europeiska makroagenda är tunn men från USA väntas viss husprisstatistik i eftermiddag liksom hushållens konfidensindikator. Vidare talar Fed-chefen Jerome Powell under tisdagskvällen.

Läs även: New York börserna: Hajpade Beyond Meet sjönk efter nyheten om hårdare vegankamp 

På råvarumarknaden har rörelserna varit relativt begränsade sedan Stockholmsbörsens stängning på måndagen.

Aktiestrategen Matt Maley på Miller Tabak skriver i en snabbkommentar att resultaten i G20-träffen liksom kommande Opec-möte kan antas bli "ganska viktiga" för kommande finansmarknadsrörelser.

Bildkälla: Infront

 Intradagutveckling OMXS30

Bolagsnyheter:

  • Billerud Korsnäs säljer 89,9 procent av Bergvik Skog Öst till AMF Pensionsförsäkringar till ett bolagsvärde om 12,2 miljarder kronor på skuldfri basis.
  • Mode- och skoföretaget Venue Retail Group redovisar ett resultat efter skatt på -23,6 miljoner kronor för det tredje kvartalet (mars-maj) i det brutna räkenskapsåret 2018/2019 (-13,6). Nettoomsättningen uppgick till 163 miljoner kronor (169) medan försäljningen i jämförbara butiker ökade med 1,4 procent under kvartalet.

Vd:n Jonas Ottosson lyfter fram att den jämförbara försäljningen har hjälpts av ett fokus på kärnaffären pågående ompositionering som gjort att bolaget "presterar klart bättre än marknaden i övrigt". Trots allt konstaterar han att det sammantagna resultatet inte är tillfredsställande.

  • Nextcell Pharmas ordförande Anders Essen-Möller har rapporterat in ett köp av 0,74 miljoner aktier för 2,4 miljoner kronor. Sedan tidigare hade han ett innehav om 1.84 miljoner aktier, eller 9,6 procent av kapital och röster.

Analyser:

  • Pareto har inlett bevakning av medicinteknikbolaget Irras med en köprekommendation och en riktkurs på 40 kronor per aktie. Samma bolag har fått ett registreringsgodkännande av Irraflow i Israel och Costa Rica.
  • I en nordisk fastighetssektoranalys drar DNB Markets ned sektorsynen till negativ från neutral. Rörande enskilda aktier sänks rekommendationen för Fabege till sälj från behålltrots uppjusterad riktkurs till 138 från 130 kronor.

"Fallande räntor har gett ett rally i nordiska fastighetsaktier under 2019. Värderingarna ser nu höga ut och enligt vår syn underskattas risken för en ekonomisk inbromsning", skriver den norska banken i analysen.

  • DI publicerar på tisdagen en teknisk analys som pekar mot en svagt positiv indexutveckling på medellång sikt för Stockholmsbörsen. Investtech som står för de tekniska analyserna ser också köplägen i Lundin Gold, Nolato samt OEM.

Makro:

  • Under natten har de amerikanska räntorna sjunkit tillbaka medan dollarn tappat mot yenen i spåren av USA:s dispyter med Iran och Kina. Tisdagens europeiska makroagenda är tunn men från USA väntas viss husprisstatistik i eftermiddag liksom hushållens konfidensindikator. Vidare talar Fed-chefen Jerome Powell under tisdagskvällen.

Läs även: Rekordhög arbetskraftsinvandring i fjol – så mycket ökade BNP


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST