Fotograf: Pexels

G20 kan leda till en björnmarknad

"Alla ögon är riktade mot det kommande G20-mötet", sade Gerry Alfonso, chef för mäklaren Shenwan Hongyan till Financial Times. 

Världsekonomin riskerar att åka in i en recession om det blir ett misslyckat samtal mellan USA:s president Donald Trump och hans kinesiska motsvarighet Xi Jinping under G20-mötet. Det skriver UBS i en färsk analys, enligt CNBC.

Enligt banken skulle ett sådant utfall resultera i rejäla nedrevideringar av global BNP och marknadsförväntningar.

Det bedöms att världsekonomin kan krympa 0,75 procent under de sex kommande kvartalen. Utvecklingen liknas vid en ”mild recession” i jämförelse med eurokrisen, oljekollapsen i mitten av 1980-talet och ”Tequila-krisen” på 1990-talet, enligt UBS.

För världens börser väntar en nedgång på 20 procent och därmed en bear market. Det bedöms att amerikanska aktiers överprestation mot europeiska då eroderas, medan tillväxtländer får ta en hård smäll. Material är det segment som är mest sårbart för en nedgång, anser UBS.

Läs även: Världens fondjättar: Mörka moln över marknaderna


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST