Mattias Jonsson, vd på Renewcell, och en t-shirt gjord av bolagets återvunna fibrer. Kollage. Fotograf: Renewcell/Press

Guldregn över svenska framtidstyget – H&M och Kappahl är med och investerar

Renewcell, som "kokar" ned uttjänta kläder för att få fram fräscha fibrer, tar in 50 miljoner kronor från bland annat H&M, Kappahl och Almi Invest. ”Det är inte bara appar och mjukvara som gäller längre. Industriell produktion med bas i Sverige och hållbarhet som nyckelvärde har blivit hetare”, säger bolagets vd Mattias Jonsson till Veckans Affärer.

I början av maj genomförde det H&M-delägda startupbolaget Renewcell sin första försäljning när 22 ton cellulosafibrer återvunna från uttjänta kläder skickades från fabriken i Kristinehamn till en stor fiberproducent i Kina.

”Det är faktiskt den första leveransen i världen av cellulosafiber gjord på textilavfall. Det är enormt stort för oss”, sade bolagets vd Mattias Jonsson då till Veckans Affärer.

Läs mer: H&M-delägda startupen som gör framtidens tyg har börjat sälja: "Enormt stort för oss"

Nu har det svenska bolaget stängt en kapitalrunda på totalt 50 miljoner kronor.

Tillskottet kommer både från befintliga delägare som H&M, och nya, som Kappahl, Almi Invest och Gripen Industri & Invest. Totalt har Renewcell nu tagit in omkring 110 miljoner kronor i riskkapital.

”Att vi övertecknade den här rundan är ett tecken på ett spännande skifte bland investerare. Det är inte bara appar och mjukvara som gäller längre. Industriell produktion med bas i Sverige och hållbarhet som nyckelvärde har blivit hetare. Ett annat bevis på det är givetvis Northvolts styrkedemonstration häromveckan”, säger Mattias Jonsson, vd på Renewcell, till Veckans Affärer.

Läs även: Northvolt har säkrat ordrar på över 120 miljarder kronor

Renewcell som grundades 2012 och tog steget till produktion 2016 har tagit fram en metod för att i industriell skala bryta ned slitna och avlagda plagg till cellulosafibrer. De fräscha fibrerna kan sedan användas för att ta fram helt nya plagg.

På så sätt hoppas bolaget att klädbranschens miljöavtryck ska kunna minskas, eftersom man då inte behöver pumpa upp olja, bespruta bomullsfält eller hugga ned skog för att ta fram insatsvaran till nya kläder. Enligt Mistra, stiftelsen för miljöstrategisk forskning, köper snittsvensken årligen 13 kg kläder och slänger 8 kg.

”Endast 1 procent av all textil som produceras i världen idag återvinns till nya kläder. Resten slängs på soptippen eller bränns. För varje ton som återvinns med Renewcells metod så minskas koldioxidutsläppen med över 6 ton”, kommenterar Boris Gyllhamn, investment manager på Almi Invest, investeringen.

Kappahls hållbarhetschef Fredrika Klarén menar att material som återvinns från uttjänta textilier kommer att vara avgörande för att klädbolaget ska nå sitt mål att år 2025 enbart använda "mer hållbara" material i sina varor.

”Vi ser fram emot att bidra till Re:newcells viktiga arbete och att kunna samarbeta med dem för att skapa fina produkter i kvalitativa, återvunna material”, kommenterar hon investeringen.

Renewcells befintliga fabrik i Kristinehamn har en maxkapacitet på återvinning av 7 000 ton textilier per år. De nivåerna når man inte i dag, men bolaget själva uppger att man i nuläget har produktionstoppar på 3-4 ton per dag.

De nya pengarna ska bland annat användas till att öka produktionstakten och att påbörja förberedelserna för bygget av en andra fabrik, uppger Renewcells vd Mattias Jonsson.

2017 omsatte Renewcell 4 miljoner kronor medan förlusten skrevs till 23 miljoner kronor.

Läs även: Här växer framtiden - de nya skogsinnovationerna

Fakta: Så går återvinningen till

Till fabriken i Kristinehamn kommer avlagda plagg från konsumenter och textilier från produktionsspill.

Efter att textilierna har gått igenom en mekanisk och kemisk process kommer i princip ren cellulosa ut på andra sidan. Denna torkas sedan och pressas, och kan i ett senare skede lösas upp och bli till fibrer som kan användas i nya kläder, med enligt bolaget, "jungfrulig kvalitet".

Att bryta ned ett avlagt klädesplagg till fibrer tar ungefär 1 timme och för att få fram 1 kg fibrer krävs omkring 1,1 kg textilier. Plaggen kan återvinnas minst 5-7 gånger, enligt bolaget.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST