Fotograf: Sören Andersson/TT/Press/Daimler

Dieselskandal: Daimler vinstvarnar

Daimler sänker sin prognos för 2019 efter nya avsättningar kopplat till dieselbilar. Den tyska fordonsjätten styrs av bilindustrins mäktigaste svensk, Ola Källenius.

Tyska fordonsjätten Daimler sänkte på söndagen sin prognos för 2019. Det är en effekt av att bolaget ökar sina avsättningar för sina dieselbilar med ett högt tresiffrigt belopp i miljoner euro vilket påverkar resultatet i det andra kvartalet.

Daimler skriver i ett pressmeddelande att rörelseresultatet för 2019 nu förväntas bli i linje med förra årets resultat. Tidigare prognos var en mindre ökning.

Vinstvarningen kommer efter nyheter i helgen att Daimler måste återkalla 60 000 dieselbilar i Tyskland då tillsynsmyndigheterna funnit mjukvara framtagen för att ge missvisande värden vid utsläppstest.

Daimler riskerar böter i både Europa och USA för den utdragna härvan av utsläppsfusk från dieselmotorer. Kostnader i form av återkallanden och mjukvaruuppdateringar är också delförklaringar till den ökade osäkerheten, skriver bolaget. Den tidigare guidningen var en lätt vinstökning.

Daimler vinstvarnade senast i oktober förra året och även den gången var det på grund av dieselfrågan.

Daimler är världens största lastbilstillverkare och kontrollerar bland annat varumärkena Mercedes-Benz och smart. Kinesiska Geely, som även äger Volvo Cars, är största aktieägare. Ola Källenius, bilindustrins mäktigaste svensk, är sedan maj 2019 styrelseordförande i Daimler AG.

Läs även: Från trainee till vd på 25 år – svensken greppar ratten på Daimler


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST