Fotograf: Pexels

Dieselskandalen får Daimlers aktie att falla

Vid 10-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS30 tappat 0,1 procent till nivån 1.626. Aktier för 3,1 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. 

Stockholmsbörsen vände till minus efter omkring en timmes handel på måndagen, efter att ha stigit med som mest 0,5 procent i öppningen. Defensiva Astra Zeneca parkerade i den röda änden av index och fick sällskap av ett antal verkstadsbolag i botten av storbolagsindexet. H&M, som rapporterar senare i veckan, gick mot strömmen.

Investerare började fokusera mer mot G20-mötet nästa helg, och då i första hand mötet mellan USA:s president Donald Trump och hans kinesiske kollega Xi Jinping.

"Alla ögon är riktade mot det kommande G20-mötet", sade Gerry Alfonso, chef för mäklaren Shenwan Hongyan till Financial Times. 

Vid 10-tiden hade Stockholmsbörsens OMXS30 tappat 0,1 procent till nivån 1.626. Aktier för 3,1 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Tyska DAX-index var samtidigt 0,4 procent ned och Parisbörsens CAC-index noterades 0,1 procent lägre.

Indextunga H&M steg drygt 1 procent. Inom storbolagsindexet steg därutöver flera av storbankerna. Bäst gick det för SHB, upp 0,9 procent. I Köpenhamn tappade konkurrenten Danske Bank i stället 1,5 procent i spåren av besked om att Jesper Nielsen, som ansvarat för den danska bankverksamheten och fram till och med maj i år var tillförordnad vd för banken, får gå på dagen.

Autoliv föll tillbaka med 1,8 procent till drygt 626 kronor. Handelsbanken Capital Markets har sänkt riktkursen för bilsäkerhetsföretaget till 70 dollar från 87 dollar, motsvarande 659:46 kronor från 819:62 kronor.

Boliden var ned 0,5 procent, trots att Deutsche Bank höjt rekommendationen till behåll från sälj.

Trumpadministrationen undersöker om det ska krävas att 5G-utrustning som används i USA måste tillverkas utanför Kina, rapporterade Wall Street Journal med hänvisning till källor. Enligt tidningen kan både Ericsson och Nokia tvingas flytta produktion bort från Kina. Ericsson försvagades med 0,8 procent samtidigt som Nokia tappade 1,0 procent.

Den tyska fordonsjätten Daimler, tyngt av en dieselskandal, har kapat prognosen för rörelsevinsten (ebit) för tredje gången i år. Aktien föll 3,7 procent i Frankfurt samtidigt som Volvo backade 0,9 procent i Stockholm.

Karo Pharma har köpt konsumenthälsovårdsföretaget Trimb Holding för 3,4 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis (Enterprise Value). Förvärvet finansieras genom nya kreditfaciliteter samt en ny brygglånefacilitet. Avsikten är att efter slutförd transaktion återbetala brygglånefaciliteten med medel från en nyemission av aktier om cirka 1,5 miljarder kronor med företrädesrätt för Karo Pharmas aktieägare. Aktien steg 2,2 procent.

Serstech, First North-listat bolag verksamt inom bland annat kemisk identifiering av sprängmedel och narkotika, har fått en order på 3,4 miljoner kronor från den nederländska partnern Hotzone Solutions. Aktien steg 10,8 procent på beskedet.

Duni drog uppåt med 6,3 procent i spåren av köprekommendationer från både Dagens Industri och Börsveckan.

Medicinteknikbolaget Scandidos har fått en order på Delta4 Discover i Italien. Ordervärdet ligger på 68.000 euro efter avdrag för "först i landet" rabatt. Aktien drog svagt upp.

Läs även: Världens fondjättar: Mörka moln över marknaderna


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST