Fotograf: Pexels

Låg efterfrågan på Tesla – Goldman Sachs sänker riktkursen med 21 %

Finns även oron för kannibalism. 

Goldman Sachs sänker sin riktkurs på elbilstillverkaren Tesla med 21 procent, från 200 dollar till 158 dollar. Trots de senaste veckornas börsrusning i aktien kommer den långsiktiga nedåtriktade trenden att hålla i sig, spår investmentbanken. Aktien stängde vid 226:43 dollar på onsdagen.

Teslas efterfrågeproblematik är inte alls något som så lätt slås ur hågen som Elon Musk tilläts göra vid fordonsbolagets årsstämma i förra veckan, något som bidrog till ruset i aktien, menar Goldman Sachs i sin analys.

”Tesla har allt färre knappar att trycka på för att stävja oron om efterfrågesituationen”, skriver analytikerna.

”Hållbar efterfrågan är nyckeln i fråga om aktiens fortsatta korrigering”, skriver Goldman Sachs.

Investmentbanken oroar sig också för kannibalism i Teslas egen produktkatalog från bolagets nyare modeller som är på väg ut på marknaden.

”Vad investerare bör fråga sig i nuläget är vad som är en hållbar efterfrågenivå för Model S, Model X och Model 3, och hur detta kommer förändras av introduktionen av Model Y”, skriver Goldman Sachs.

Läs även: Nu tar Musk bort sitt Twitterkonto – eller?


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.