Fotograf: Unsplash / Pixabay

Släpp taget om miljarderna

Bill Gates har redan donerat hälften av sin enorma förmögenhet. Men de flesta tech­miljardärerna väljer att vänta tills de dör. Det är alldeles försent.

Samtidigt som FN-rapporterna om det växande klimathotet har stått som spön i backen kan det tyckas ironiskt att ett av samtidens allra största problem handlar om var vi ska göra av alla prylar.

Jag följer långtifrån hajpade Marie Kondos kategoristädningsmetod till punkt och pricka, men försöker dra mitt strå till stacken genom att ge upp garaget som plats för bilen och mellanlagra allt överflödigt för att få en viss tankepaus för vad som ska gå vidare till välgörenhet.

De riktigt rikas vilja att skänka av sitt överflöd ökar också. Bill Gates och Warren Buffetts initiativ The Giving Pledge från 2010, som går ut på att ge bort en majoritet av sin förmögenhet, är nu uppe i 190 medlemmar.

Det finns bara ett problem.

De flesta av medlemmarna väljer att vänta tills de dött innan de ger bort sitt pengaberg.

Varför vänta då exempelvis en FN-rapport nyligen visade att vi är god väg att utrota en miljon av åtta miljoner djur- och växtarter?

Läs även: ”Sverige är definitivt ingen förebild vad gäller hållbar produktion”

En sammanställning över världens tretton mest generösa techmiljardärer från Business Insider belyser problemet ytterligare.

Oraclegrundaren tillika Giving Pledge-medlemmen Larry Ellison är nummer åtta trots att han ”bara” donerat 1,2 miljarder av 58,5 miljarder dollar medan den överlägsna ettan Bill Gates donerat 41 miljarder av 90 miljarder dollar.

Med tanke på hur världens dollarmiljardärer öser in pengar i tech i jakten på evigt liv kan det dröja länge innan 74-årige Larry Ellison är död.

Missförstå mig rätt. Jag vill inte påskynda hans död, utan menar att bara pengarna gör mest nytta nu – inte senare.

Låt oss säga att Larry Ellison blir 100 år.

Då är det 2045 och bara fem år kvar tills världen ska ha nått Parisuppgörelsens mål om max 2 graders uppvärmning – allra helst 1,5 grader – i förhållande till förindustriella nivåer.

Med tanke på att Giving Pledge inte är ett juridiskt bindande avtal finns utrymme att av rent pr-mässiga skäl lova runt och sedan hålla tunt.

Hur vet vi exempelvis att Facebookgrundaren Mark Zuckerberg håller löftet om att ge bort 99 procent av sin förmögenhet? Hittills har han donerat 1,72 av 71 miljarder dollar... Något som möjligen talar till hans fördel är att han var en av första att ansluta sig.

En ljusglimt är att MacKenzie Bezos ger bort halva förmögenheten på 345 miljarder kronor efter skilsmässan med världens rikaste man - Amazon-grundaren Jeff Bezos. Och vem vet. Det kanske rentav gör att även han ansluter sig. 

Läs även: MacKenzie Bezos ger bort hälften av Amazon-miljarderna till välgörenhet

Årsrapporten från den globala hjälp­organisationen för världens fattiga Oxfam för 2018 visar att världens 2 200 dollarmiljardärer inte har krympt sin totala förmögenhet utan snarare ökat den med 900 miljarder dollar. 

Det blir sanslösa 2,5 miljarder dollar per dag.

Jag kan inte få ekvationen att gå ihop med att allt fler ansluter sig till Giving Pledge.

Då den svenska doldismiljardären Lennart Grebelius intervjuades av undertecknad 2017 kanske han inte bara satte fingret på ett problem i Sverige, utan bland miljardärer världen över.

”Vi är för ängsliga kring våra förmögenheter och bygger gärna vidare till nästa generation.” 

Läs även: 5 böcker du måste läsa i sommar – enligt Bill Gates


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST