Fotograf: Fredrik Sandberg / TT

”Sverige är definitivt ingen förebild vad gäller hållbar produktion”

En av näringslivets mäktigaste kvinnor, Parul Sharma, som snart blir ny chef för Greenpeace Sverige pekar i sin bok på de konsekvenser avsaknad av lagstiftning och åtgärdsplaner får på arbetsvillkor och miljö utanför Sveriges gränser. 

Att ligga på latsidan är inte människorättsjuristen Parul Sharmas grej. Hon hamnade på Veckans Affärers lista över näringslivets mäktigaste kvinnor 2018 inom kategorin samhällsförändrarna

Den 5 augusti tillträder hon sin nya tjänst som chef för Greenpeace Sverige och i dagarna lanserar hon sin nya bok ”Produktionskedjan. Ditt ansvar för människan och miljön.”

”Det räcker inte att säga att man brinner för miljöfrågan eller respekterar mänskliga rättigheter. I slutändan handlar det om HUR, det vill säga hur något upprätthålls, hur något respekteras, hur något inte skadas, och hur något förblir hållbart”, säger Parul Sharma i ett pressmeddelande.

Enligt WWF skulle det behövas tre till fyra jordklot om alla skulle följa svenskens konsumtions- och produktionsvanor. Samtidigt konstaterar OECD att Sverige har störst utmaningar med mål 12, ”Hållbar konsumtion och produktion”, i FN:s plan Agenda 2030.

”Sverige är definitivt ingen förebild när det gäller hållbar produktion, tvärtom ligger vi långt efter och har mycket kvar att lära”, säger Parul Sharma.

Läs även: Svensken bakom världens just nu viktigaste symboler

Till skillnad från andra länder har Sverige i dag ingen lagstiftning för svenska företag vad gäller riskanalyser och åtgärdsplaner för köp av produkter eller tjänster från högriskländer. Det mesta är frivilligt och utan sanktioner, med en hög grad av straffrihet, menar Parul Sharma.

”Vi måste förtydliga svenska företags ansvar när de köper in varor och tjänster från andra länder, framför allt högriskländer. Skärpta lagar och regler, som följs upp ordentligt, är nödvändigt för en snabb omställning”, säger Parul Sharma.

Läs även: ”Det är en dubbel våldtäkt av naturen”

Veckans Greta

Vi lyfter fram engagerade, intressanta personer världen över som i sann Greta Thunberg-anda tar egna, nya och djärva grepp med koppling till näringslivet för en hållbar värld.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST