Fotograf: AP Photo/Andrew Harnik

Politikerna fruktar Facebooks kryptovaluta

Facebook har ”återkommande visat underlåtenhet att skydda användardata på ett ansvarsfullt sätt” och det finns skäl för oro, säger finansmarknadsutskott. 

Ordföranden i amerikanska representanthusets finansmarknadsutskott, Maxine Waters, ber Facebook att avvakta med fortsatt utvecklingen inom det uppmärksammade kryptoprojektet Libra, som presenterades på tisdagen. Den blockkedjebaserade valutan behöver gås igenom av kongressen och myndigheterna, menar hon.

Facebooks Libra-satsning, som enligt egen utsago på längre sikt ska konkurrera med amerikansk dollar som fundamental bärare av välstånd, har rönt stor uppmärksamhet under tisdagen och onsdagen. Men sett till att Facebook ”återkommande visat underlåtenhet att skydda användardata på ett ansvarsfullt sätt” finns skäl för oro och fog för utredningar och beslut, skriver demokratiske representanten Maxine Waters i ett uttalande.

”Givet bolagets problem på senare tid önskar jag att Facebook går med på ett samförståndsavtal om att avvakta med att gå vidare med kryptovalutan innan kongressen och myndigheterna haft möjlighet att undersöka och vidta åtgärder”, skriver hon i ett uttalande.

Libra backas upp av dussintals storbolag, bland annat Visa, Mastercard, Paypal, Ebay, Spotify och Uber, som hoppas att valutan ska underlätta för bolagen att nå användare i områden som har lågt utbud av finansiella tjänster.

Om Facebook lyckas med projektet tros kryptovalutan kunna bli en utmanare till fintech-projekt som Swish och bolag som Klarna, som tagit upp kampen med banker och betalkortsföretag i jakten på transaktionsavgifter.

Nästa steg i projektet, som aviserades vid gårdagens presentation, är att bygga digitala plånböcker där användare kan förvara pengar i Facebooks appar.

Valutan kommer att vara kopplad till en korg med riktiga valutor och ska därmed inte vara tjänlig för spekulation, till skillnad från bitcoin och andra kryptovalutor. Lanseringsdatum väntas bli någon gång under nästa år, skriver Facebook.

Läs även: Facebook bekräftar: Lanserar kryptovaluta - Spotify är med och investerar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST