Fotograf: Gage Skidmore / Flickr

Amerikanska företag: Kina-tullar på 25 procent kommer att ”slå oss i huvudet”

Tre nya följder av Trumps utspel.

Företagen i USA ser få alternativ till kinesisk import.

Ett brett spektrum av amerikanska företag uppgav på måndagen att de har få alternativ till den kinesiska import av varor som kläder, elektronik och andra konsumentvaror som Trumpadministrationen hotar lägga tullar på.

Det uppgav de vid en hearing inför representanter från USA:s handelsrepresentant, handelsdepartementet, utrikesdepartementet och andra myndigheter, enligt Reuters. Hearingen ska pågå i en vecka.

Donald Trump har hotat med att införa tullar om 25 procent på varor för ytterligare 300 miljarder dollar från Kina, vilket i praktiken skulle tullbelägga all import från det landet.

En del företagsrepresentanter uppgav att import från andra länder än Kina skulle innebära högre kostnader än tullarna på 25 procent. En flytt av produktionen från Kina till andra länder kommer att ta tid och möter stora svårigheter.

”Dessa 25 procent kommer att slå oss i huvudet. Om vi kunde flytta mer produkter ut från Kina så skulle vi, men vi har inte haft möjlighet att göra det”, sade Rick Helfenbein, ordförande för American Apparel and Footwear Association.

Utländska aktörers innehav av amerikanska statspapper minskade i april. 

Det visar statistik från USA:s finansdepartement, enligt Bloomberg News.

Kina minskade sina innehav med 7,5 miljarder dollar till 1.113 miljarder dollar, den lägsta nivån på nästan två år.

Japan minskade sina innehav med 14,1 miljarder dollar till 1.064 miljarder dollar.

Det totala utländska innehavet minskade med 40,1 miljarder dollar till 6.433 miljarder dollar.

Värdet på utländska investerares och regeringars nettoköp av amerikanska tillgångar uppgick till 46,9 miljarder dollar i april, att jämföra med -25,9 miljarder dollar månaden före.

Det totala flödet, inklusive korta tillgångar, visade ett utflöde på 7,5 miljarder dollar, att jämföra med ett utflöde på 5,6 månaden före.

USA kommer att skicka ytterligare 1.000 militärer till Mellanöstern.

Detta i försvarssyfte och för att hantera hot i luften, till havs och på marken. Det uppgav den tillförordnade försvarsministern Patrick Shanahan på måndagen, enligt Bloomberg News.

Han hänvisade till ”fientligt beteende” från iranska styrkor och deras sändebud.

Tidigare på måndagen släppte Pentagon nya foton och en tidslinje som uppges bevisa att det var Iran som attackerade oljefartyg i Omanbukten.

Läs även: Trumps tariffer drabbar Uber, Tesla och Volvo


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST