Fotograf: Evry / Wikimedia

IT-Fusion: TietoEvry blir ledande i Norden

Kombinerad omsättning på över 30 miljarder kronor. 

IT-konsulten Tieto går samman med Evry för att bilda ett av de ledande digitala tjänste- och mjukvaruföretagen i Norden. Aktieägarna i Evry kommer att få 0,12 nya aktier i Tieto och 5,28 norska kronor per aktie i kontanter för varje ägd aktie, enligt ett pressmeddelande.

Budet motsvarar 35,48 norska kronor per aktie i Evry, vilket innebär en premie med 13,6 procent jämfört med den volymviktade genomsnittskursen de senaste tre månaderna. Jämfört med gårdagens stängningskurs är det en premie med 15,4 procent.

Det uppges att årliga kostnadssynergier på 750 miljoner kronor har identifierats.

”Kombinationen som presenteras idag skapar ett företag som blir unikt positionerad för att leda den digitala transformationen i hela Norden och till förmån för alla våra kunder, anställda, aktieägare och samhället i stort. Med fortsatta investeringar i våra anställda och den senaste teknologin så som robotics, molntjänster och AI blir vi en konkurrenskraftig digital partner för våra kunder”, säger Tietos vd Kimmo Alkio.

Fusionen innebär att de får en starkare position inom Fintech-lösningar för den globala finansbranschen, skriver Evry

Det kombinerade företaget får namnet TietoEvry och kommer ha en kombinerad omsättning på närmare 30 miljarder kronor och 24 000 anställda. Det nya företaget kommer vara listat på Helsingforsbörsen och Stockholmsbörsen samt att man ska ansöka om notering på Oslobörsen.

Innan samgåendet kan slutföras krävs godkännande av de båda företagens aktieägare och av myndigheter. Transaktionen förväntas slutföras under fjärde kvartalet 2019, eller senast under första kvartalet 2020.

Läs även: Artificiell intelligens – ett hot mot jämställdhet? 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.