Fotograf: Vincent Yu/TT

Facebook tar bort politisk reklam från Huawei

Flera annonser från Huawei har ploockats ned från Facebook för att de har varit "för politiska", uppger internationella medier.

Stormen kring Huawei fortsätter. I slutet av maj svartlistades det kinesiska telekombolaget av USA efter anklagelser om spionage vilket bland annat innebär att Huaweis kommande mobiltelefoner inte kommer att få tillgång till uppdateringar av Googles operativsystem Android, eller apparna Gmail och Youtube.

Läs även: Analytiker: Huawei går under utan amerikansk teknik

Huawei blev tidigt en av Trumpadministrationens måltavlor i handelskriget mellan USA och Kina, men har konsekvent nekat till alla anklagelser. För att få ut sitt budskap har bolaget bland annat köpt annonser.

I februari publicerades exempelvis ett öppet brev från Huawei-chefen Catherine Chen på reklamplats i Wall Street Journal. I Sverige har bolaget under våren lanserat det stora reklamkonceptet "Dare to challenge" i samarbete med artisten Zara Larsson och simstjärnan Sara Sjöström.

Men nu har Huaweis annonser stött på patrull på Facebook.

Flera av den kinesiska telekomjättens annonser har tagits ned för att de bryter mot det sociala nätverkets regler, skriver Business Insider.

Det rör sig bland annat om en annons där Huaweis tillförordnade styrelseordförande Ken Lu varnar för att blanda ihop politik med teknik.

"Vi vill inte se några nya murar. Varken inom handel eller inom teknik. Vi behöver ett integrerat globalt ekosystem som kan hjälpa oss att främa innovation och stärka den ekonomiska tillväxten", säger han i nedtagen annons som främst kablades ut i Indien och hade nått 1 miljon användare, skriver Business Insider.

Ytterligare två annonser, som främst riktades mot europeiska användare, har tagits ned, uppger tidningen The Telegraph.

I en av annonsen medverkar två europeiska chefer från Huawei. "Vi föredrar #fakta framför fiktion vad gäller #cybersäkerhet", heter det bland annat i annonsen.

En talesperson för Facebook uppger för The Telegraph att annonserna togs ned därför att Huawei inte är godkänd som politisk annonsör i EU.

Efter att USA svartlistat Huawei måste amerikanska bolag söka godkännande från handelsdepartementet innan de gör affärer med bolaget, skriver Business Insider.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST