Fotograf: Press/Minesto/Unsplash

Därför rusar kursraketen ytterligare 10% idag

Minesto får 12,5 miljoner kronor i finansiering från Energimyndigheten.

First North-bolaget Minesto, som utvecklar teknologi för produktion av förnybar el ur havet, erhåller ytterligare offentligt stöd och finansiering för utvecklingen och kommersialiseringen av bolagets havsenergiteknik Deep Green. Energimyndigheten har nu beviljat bolaget 12,5 miljoner kronor för utvecklingen av Minestos marina kraftverk DG100.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Klimatförändringarna och omställningen till förnybar energi är en global utmaning där svensk teknologi som Minestos kan spela en väsentlig roll. Därför är det avgörande att det svenska innovationssystemet är involverat i denna utveckling och stöttar vad som kan bli en ny svensk exportframgång", säger vd Martin Edlund i en kommentar.

Minesto utvecklar teknologi för att producera grön el ur tidvatten- och oceanströmmar. Eftersom det inte finns någon tillräcklig tidvattenresurs runt Sveriges kuster bedriver bolaget verksamhet och projekt även i Storbritannien, på Färöarna och i Taiwan.

Läs även: Idag invigdes Sveriges största solcellspark

De första installationerna av DG100 kommer att ske på Färöarna, något som Minesto nyligen beviljades finansiering för av EU-kommissionen.

"Vi har nu två offentliga instanser från EU och Sverige som oberoende av varandra stöttar färdplanen för att ta vår produkt till marknaden. På Färöarna är vi del av ett av världens mest ambitiösa projekt för omställning till förnybar energi. Det är den perfekta kontexten för att visa hur energi från tidvattenströmmar med Minestos teknik kompletterar sol och vind för att skapa hållbara energisystem", säger Martin Edlund.

Läs även: G20: Enats om ramverk för att minska ”skräp-öar” och ”skräpvirveln”


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.