Fondförvaltaren Carl Armfelt och Google Stadia-kontrollen. Kollage.

Stjärnförvaltaren: "Årets bubbla" i spelvärlden kan gynna svenska utvecklare

Streamingtjänster för spel är en bubbla, menar fondförvaltaren Carl Armfelt. För svenska spelutvecklare kan de nya tjänsterna dock bli ett "plus i kanten", säger han.

"Årets bubbla är streamingtjänster", säger fondförvaltaren Carl Armfelt till EFN:s börslunch på tisdagen efter att nyligen ha besökt E3, världens största datorspelsmässa i Kalifornien.

Det han syftar på är det det dryga dussintal tjänster som är på väg att lanseras för att låta kunderna strömma spel och som har liknats vid "Netflix för spel".

En av de mest högprofilerade spel-streamingtjänsterna som är på väg är Google Stadia. Molntjänsten som planeras att lanseras i november i år ska låta användarna streama spel genom datorer, paddor och smarta telefoner och integreras med Youtube.

Även bland annat Amazon, Apple och Microsoft har liknande planer, enligt Business Insider.

Men det är för många bolag som jagar konsumenterna, menar Carl Armfelt och jämför entusiasmen kring streaming med den som fanns i spelbranschen för virtual reality för tre år sedan.

Läs även: VR floppar igen: Kunderna gäspar och bolagen flyr

"Hela streamingcaset är grundat på att det sitter gubbar i kostym och tror att det här är som film. Men alla gamers undrar: Vad tillför den här streamingtjänsten?", säger han till Börslunch.

Men samtidigt tror att Carl Armfelt att boomen för spelstreaming kan bli ett litet "plus i kanten" för svenska spelutvecklare.

"De kommer att kunna sälja några titlar av back-katalogen till rätt gynnsamma prislappar. Men överlag tror jag att streaming är en enorm bubbla. Det är nog få av de här 16 tjänsterna som kommer att vara lönsamma", säger han.

Carl Armfelt förvaltade tidigare Swedbank Roburs populära fond Ny Teknik men lämnade i fjol och lanserade senare fonden Core Ny Teknik tillsammans med parhästen Erik Sprinchorn.

Läs även: Lämnade Swedbanks flaggskepp – här är stjärnförvaltarnas nya fond


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST