Fotograf: Unsplash

Tieto: IT-Fusionen lyfter aktien

Stockholmsbörsen öppnar svagt nedåt. IT-tjänsteföretaget Tieto lägger bud på norska Evry.

Stockholmsbörsen inleder svagt nedåt på tisdagen, efter att ha stängt något lägre på måndagen. Kring 9.15-tiden var OMXS30 ner 0,76 procent.

Börserna i USA utvecklades i något positiv riktning under måndagen inför Federal Reserves möte på tisdagen och onsdagen. Jämfört med tidpunkten för Stockholmsbörsens stängning på måndagen har dock USA-börserna rört sig något nedåt och terminerna pekade svagt nedåt inför eftermiddagen.

På Asienbörserna utvecklades det mesta uppåt, med undantag för Nikkei i Japan, som backade cirka 0,7 procent.

På räntemarknaderna fortsatte den amerikanska tioårsräntan ned medan dollarn tappat något mot yenen inför Fed-mötet.

I Sverige meddelade styrelsen i Swedbank på måndagskvällen att den nuvarande ordföranden i den verkställande ledningen och vd:n för Swedbank Estland, Robert Kitt, samt den nuvarande finanschefen och medlemmen i den verkställande ledningen, Vaiko Tammeväli, lämnar sina uppdrag i banken och är avstängda tills vidare.

IT-tjänsteföretaget Tieto lägger bud på norska Evry och bildar företaget Tietoevry. Budet motsvarar 35:48 norska kronor per Evry-aktie, en premie på 15 procent jämfört med måndagens stängningskurs på 30:75 norska kronor på Oslobörsen. Tieto aktiern steg 6% vid öppningen. 

Läs även: IT-Fusion: TietoEvry blir ledande i Norden

Cevian, som är storägare i Tieto, stödjer affären. Till Dagens Industri säger aktivistfondens Christer Gardell att de är en logisk affär med tydliga synergieffekter.

Hotellfastighetsbolaget Pandox har förvärvat tre hotellfastigheter i Tyskland för 103 miljoner euro, som förväntas bidra med cirka 5,5 miljoner euro i hyresintäkter under 2019.

På tisdagen är det handelspremiär för medicinteknikbolaget Mentice på Nasdaq First North. Teckningskursen på 49 kronor per aktien värderar Mentice till närmare 1,2 miljarder kronor.

"Vi är väldigt nöjda med de fem ankarinvesterarna som vi har, men hela processen har gått oerhört bra", hävdade Mentice vd Göran Malmberg till Nyhetsbyrån Direkt nyligen.

Läs även: Göran Persson om nya toppjobbet i Swedbank ”man måste bli bättre”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST