Fotograf: Unsplash

Iran uppger sig ha sprängt cybernätverk

Spänningar mellan USA och Iran ökar. Ett flertal CIA-agenter har gripits. 

Iran uppger sig ha sprängt "ett cyberspionagenätverk" och arresterat ett flertal CIA-agenter efter "samordning av underrättelseuppgifter med allierade", enligt uttalanden till statliga medier från en företrädare för Irans säkerhetstjänst på måndagen.

Läget i regionen runt Persiska viken har den senaste månaden försämrats avsevärt efter att USA nekat flera av Irans största oljeköpare, bland annat Indien och Japan, frisedlar att köpa olja från Iran trots sanktioner mot landets oljesektor.

Iran har av ärkefienderna USA och Saudiarabien pekats ut för förra veckans attacker på oljefartyg i närheten av det för oljehandeln avgörande Hormuz-sundet. Iran har dock tillbakavisat ansvar, på måndagen i nya ordalag:

"Om Iran bestämmer sig för att blockera exporten av olja i Persiska viken kommer militären att göra det med full kraft och helt öppet, inte genom att bedrägliga terrorhandlingar likt USA och dess allierade", uppgav generalmajor Mohammad Baqeri till den regimtrogna nyhetsbyrån Fars.

Tidigare på måndagen uppgav Iran att de inom tio dagar kan komma att överskrida tidigare överenskomna lagernivåer av låganrikat uran. Detta är något som potentiellt kan bryta mot 2015 års överenskommelse, vilken var ämnad att förhindra utveckling av kärnvapen och stimulera tillväxt i Iran.

En talesperson för Irans kärnenergiprogram sade att landet även kommer att öka takten av anrikning.

Det multilaterala kärnteknikavtalet mellan Iran, USA, EU, Kina och Ryssland har varit en het potatis sedan president Donald Trump drog USA ut ur uppgörelsen och i stället införde sanktioner mot landet.

Den 8 maj gav Iran de kvarvarande parterna 60 dagar att leva upp till löften att skydda Irans oljeexport och finansiella system från de amerikanska sanktionerna, som utlöst finanskris med hyperinflation och valutakrasch i landet.

Läs även: Experten: Vi måste bli bättre på cybersäkerhet – utan att sätta krokben för digitaliseringen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.