Unsplash

Forbes nya lista över kvinnliga miljardärer som krossade glastaket

Affärstidningen presenterar sin nya lista över de rikaste kvinnorna som är "self-made". På listan finner vi bland annat Oprah Winfrey och Kylie Jenner. 

I branscher som spänner över bioteknik, flygindustrin till smink och underhållning, var det 25 kvinnliga miljardärer som krossade glastaket och hamnade på Forbes nya lista över de rikaste kvinnorna som är skapta efter ”egna meriter” (self-made).

Det är en ökning med 24 kvinnor från föregående år och ett nytt rekord.

Diane Hendricks, född i Wisconsin, innehar förstaplatsen på listan för andra året i rad. Gapet mellan henne och andraplatsen har dock breddats. Nettovärdet av hennes tillgångar gick från 21 miljarder kronor till 70 miljarder kronor tack vare rekordförsäljning hos hennes företag ABC Supply.

Uppväxten var på en mjölkbruksgård tillsammans med åtta systrar och Diane Hendricks arbetade i en pennfabrik och som servitris efter att ha blivit gravid med sitt första barn vid 17-års ålder.

Senare sålde hon egna bostäder och träffade sin make Ken Hednricks, en takläggare som aldrig gick klart gymnasiet. Tillsammans öppnade de sin ABC-butik och idag har företaget 780 butiker runt om i USA.

Oprah Winfrey, har också hamnat på Forbes lista över kvinnliga dollarmiljardärer med sin ödmjuka bakgrund. Oprah föddes till en ensamstående mor som jobbade som husa. Som barn blev hon utsatt för sexuella övergrepp och har hamnat på ungdomsanstalt men fick senare ett stipendium till universitetet i Tennessee. Efter ett avhopp från studierna började Oprah arbeta som lokal TV—reporter. År 1980 slog hon igenom med sin dagliga tv-program och i juni 2018 tillkännagav hon ett flerårigt partnerskap med Apple där hon skulle producera innehåll till deras nya streamintjänst.

Två dokumentärer och en bokklubb med intervjuer ingår i samarbetet.

Sju av de 25 kvinnorna har byggt sin förmögenhet inom tech, inklusive den föregetts eBay och Hewlett Packard vd:n Meg Whitman, som klättrat till en andraplats.

Det är föga förvånande att dessa kvinnor byggde sin förmögenhet i branscher förbisedda av män.

Kylie Jenner, en av de yngsta som blev dollarmiljardär vid 21 års ålder, utgör en av de fyra dollarmiljardärerna som blev rika på smink- eller hudvårdsprodukter. Sminkmogulen använde sina 2.5 miljoner kronor från modellkarriären för att skapa sitt egna läppstift där hon idag äger 100 procent. Genom sin sociala medienärvaro expanderade verksamheten och Kylie Cosmetics sålde produkter för ett värde kring 3.6 miljarder kronor under 2018.

Den långvarige företagsledaren för Oracle Safra Catz som gick med i mjukvarugiganten 1999, blev miljardär efter att ha sålt företagsaktier.

Läs även: Katastrofras för kvinnligt företagande