Fotograf: Marc Nozell, flickr / Unsplash

Amazon betalade 0 kronor i skatt trots en vinst på över 100 miljarder kronor

Det är orimligt att bolag med miljarder i vinst betalar lägre skatt än brandmän och lärare, skriver den förre vicepresidenten Joe Biden. 

Förre vicepresidenten och presidentvalskandidaten Joe Biden, Demokraterna, risar Amazon för att inte betala skatt. 

Läs även: Amazon rusar förbi Apple och Google - är nu det högst värderade varumärket

E-handelsjätten Amazon har nu blivit det högst värderade varumärket. De har gått om både Google och Apple. Under 2018 betalade Amazon 0 dollar i skatt trots att vinsten var 11 miljarder dollar. Dessutom har de har kritiserats för att samtidigt betala för låga löner, något som ledde till att bolaget under 2018 höjde lägstalönerna. Men det räcker inte, skriver Joe Biden på Twitter.

”Jag har ingenting emot Amazon /…/ Men vi behöver belöna arbete och inte bara förmögenhet”, skriver Joe Biden.

Amazon tillerkändes under fjolåret en skatterabatt på 129 miljoner dollar och kom således ned till noll.

”Vi betalar allt vi är skyldiga. Kongressen utformade skattelagar för att bidra till bolagens återinvesteringar i amerikansk ekonomi. Det var just vad vi gjorde”, skriver Amazon i ett svar på ex-vicepresidentens uttalanden. Bolaget har uppger sig ha betalat 2,6 miljarder dollar i skatt sedan 2016 och skriver att 200 miljarder dollar har investerats sedan 2011, något som skapat 300.000 amerikanska jobb.

”Bidens utsaga är ett klagomål riktat mot skattesatserna, inte mot Amazon”, skriver Amazon.

Enligt tidigare redogörelser för Reuters har Amazon också kunnat undvika skatt genom att överföra förluster från tidigare år på vinstbringande redovisningsår samt erhållit stora avdrag för massiva investeringar i forskning och utveckling.

Flera andra senatorer och demokratiska presidentvalskandidater har gjort skatter till en hjärtefråga. Ofta görs kopplingen till låga löner ”på golvet” i bolagen. Både Massachusetts-senatorn Elizabeth Warren och Vermont-senatorn Bernie Sanders har varit djupt engagerade i frågan om nollbeskattning i storbolag.

Till den politiska debatten hör också flera myndighetsledda konkurrensutredningar inom områden som sociala medier, e-handel, internetannonsering och internetsök med målet att utreda om bolag som Facebook, Apple, Amazon och Googles moderbolag Alphabets dominans är att betrakta som illegala monopol.

I Europa har EU:s konkurrenskommission bötfällt flera av bolagen med miljardbelopp för olika brott mot just skattelagar och konkurrensbrott. Utredningar pågår också i flera andra länder, bland annat i Indien mot Googles dominans genom operativsystemet Android.

Läs även: Så dyr kan din Thailandsbiljett bli – med lika hög flygskatt som för bilar


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.