Fotograf: Pressbild: Joel Nehlmark/The Global Village

Järvaveckan blomstrar: Klyftor ska överbryggas och jobb skapas

Just nu pågår Järvaveckan för fullt.

Med bara tre år på nacken är den fortfarande betydligt mindre än Almedalen, som firade sin femtioårsdag i fjol, men det växer stadigt.

Årets tema är ”Vem bryr sig” och veckan fortsätter öka antalet programpunkter till skillnad från den mer än tio gånger större bjässen Almedalen trots att det inte är valår.

Järvaveckans mål är att bygga broar mellan medborgare och beslutsfattare.

Läs även: Järvaveckans grundare: Vi vill inte fastna i klichén att det bara handlar om förorten

”Förra året hade vi 30 000 besökare. I år hoppas vi på 40 000”, säger Näringspolitisk expert, integration Stockholms Handelskammare, Ahmed Abdirahman, som också grundat den ideella stiftelsen The Global Village i Hjulsta.

Det viktiga är inte att främst att öka deltagarantalet utan att skapa möten och interaktivitet.

”Vi ska ha ett program och innehåll som lockar unga och gamla, näringsliv- och politiker, etablerade och människor i utanförskap. Vi står inför stora samhällsutmaningar som kräver tvärsektoriella lösningar, oerhörda klyftor måste brytas för att minska segregationen.”

I år har veckan närmare 300 deltagande organisationer mot 187 i fjol. Därtill kommer många medarrangörer i aktivitets- och seminarietälten. Lokala organisationer har ökat till 81 från 45. Av dessa är i år 36 stycken lokala entreprenörsföretag. Förra året fanns inget sådant. Därtill har de ett jobbtorg med över 2000 jobberbjudanden. I fjol gjorde MTR 160 speedintervjuer och anställde 40 personer.

Besökarna kommer främst från närområdet, men också från resten av Stockholmsregionen och även från andra delar av landet, berättar han.

”I dag hade vi en besökare från Borlänge Kommun här, till exempel.”

Vad vill du se för utveckling?

”Jag hoppas på ett ännu större engagemang, även om vi är glada över att så många från näringslivet engagerar sig. Lösningen på den stora utmaning vi har är bättre skola men också tillgång till arbetsmarknaden, vilket gör det lättare att lära sig språket och integreras.”

Hur många kommer anställas i år?

”Vi har jobberbjudanden från MTR, Polisen, Försvaret, Swedbank med flera. Vi hoppas förstås att så många jobb som möjligt tillsätts.”

Fotnot: Som jämförelse kan nämnas att Almedalen hade över 4000 programpunkter förra året. I år har de cirka 1000 färre.

Ahmed Abdirahman utsågs till årets samhällsbyggare 2018 av Veckans Affärer.
Läs intervjun med honom här: Han vill berätta en ny historia om Sverige


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST