Fotograf: TT

Kronan får en skjuts efter inflationsbeskedet

Inflationsutfallet i maj var i linje med Riksbankens prognos. Kläder och skor överraskade. 

Konsumentpriserna steg 0,3 procent i maj jämfört med föregående månad, enligt SCB. KPI-inflationen var 2,2 procent. 

Enligt Infront Datas prognosenkät väntade analytikerna att KPI skulle ha stigit 0,1 på månadsbasis och stigit med 2,0 procent jämfört med samma månad föregående år. I april var KPI-inflationen 2,1 procent. 

"Detta var naturligtvis en stor lättnad för Riksbanken. Många trodde att utfallet snarare kunde hamna under prognoserna eftersom det generellt varit svaga inflationsutfall i Europa i maj." Det säger Knut Hallberg, seniorekonom vid Swedbank, till Nyhetsbyrån Direkt efter att inflationen i maj kommit in i linje med Riksbankens prognos och högre än marknadens förväntningar. 

Han tillägger att det som överraskade på uppsidan var kläder och skor, medan flygresor inte sjönk lika mycket som väntat. 

"Sammantaget är detta en positiv läsning för Riksbanken, särskilt med det sentiment vi har nu. Vi har en dyster omvärld och mjuka centralbanker, nu senaste SNB i Schweiz och ECB i förra veckan. Riskbilden är fortsatt att det blir svårt för Riksbanken att höja i vinter som vi har i vår prognos, men det är långt dit och statistiken i dag ger ingen anledning att revidera vår syn", säger Knut Hallberg. 

Swedbanks prognos är att Riksbanken höjer reporäntan i december, medan många andra bedömare tror att det dröjer bra mycket längre än så. 

Läs även: Den svaga kronan räddar den svenska konjunkturen - tunga makroindikatorn överraskande stark

                                                                                                                                    Kronan stärks mot både euron och dollarn efter KPI-inflation över prognos. Den handlas för närvarande 5 öre starkare mot dollarn, och 6 öre mot euron, samtidigt som svenska tvååriga statsräntepappret handlas upp 4 punkter.

 Svenska Kronan mot Dollarn, ett års utveckling. Källa: Infront

 


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST