Fotograf: Jill Bederoff

Han skapade plattformen där världens kockar möts kring hållbar mat

På ett år har “The Chef´s Manifesto” samlat över 130 kockar från 38 länder. Nu är de tillbaka i Stockholm där initiativet bildades för ett år sedan.

På ett soligt tak i Stockholm sitter ett gäng kockar och diskuterar hur de ska introducera fler bittra ingredienser i maträtterna de lagar. De kommer från jordens alla hörn men har samlats i Stockholm med hjälp av “The Chef´s Manifesto”.


“Bittra råvaror har en massa näringsämnen i sig och djuren gillar dem inte, så det är bra om vi kan använda dem mer”, säger initiativtagaren Paul Newnham när vi möts på Sweden Foodtech.

Född i Australien men numera bosatt i London är han expert på nätverkande. För tre år sedan tog han initiativet till SDG2 Advocacy Hub för att samla frivillighetsorganisationer, samhället, den privata sektorn och FN för att dela kunskaper och idéer i syfte att uppnå FN:s globala mål nummer två, ingen hunger.

Idén bakom “The Chef´s Manifesto” fick han för två år sedan på ett möte i Stockholm.
“Alla satt och berättade om allt bra de gjorde men de jobbade i silos och hade inget gemensamt språk. Så jag började fundera på hur de skulle samarbeta. När jag stöter på ett problem så lyfter jag alltid blicken ett steg högre.”

Veckans Greta

Vi lyfter fram engagerade, intressanta personer världen över som i sann Greta Thunberg-anda tar egna, nya och djärva grepp med koppling till näringslivet för en hållbar värld.

Läs även: Gunhild Stordalen: "Maten är länken mellan människans och planetens hälsa"

Ett år senare lanserades initiativet i samband med EAT-konferensen i Stockholm. Tillsammans hade kockarna skapat åtta fokusområden som korrelerar med FN:s 17 hållbarhetsmål. Att värna om lokala råvaror, fokus på växtbaserad mat och utbildning är några av dem.


“Vi skapar ett språk som är relevant för kockar. Vi säger inte att du ska äta kött eller att du inte ska äta kött, vi säger bara att du ska prata mer om växter. Vi pekar i en riktning snarare än att dela in allt i svart eller vitt.”

Förutom att mötas digitalt ses de även på riktigt så ofta de kan.

“Vi var i Peru förra månaden och i Kanada månaden innan. I bagaget med sig hem har de nya kunskaper och erfarenheter.”

“The Chef´s Manifesto” stöttas av en rad stiftelser, EAT Foundation och Gates Foundation är några exempel.

“Men det viktiga är att initiativet ägs och drivs av kockar.”

Läs även: Unika listan: 74 svenska bolag som ska fixa globala hållbarhetsmålen


För dig som prenumerant

VA Superkarriär:

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.