Fotograf: Pressbild

Här är kläderna som tillverkas med full koll på klimatavtryck

Fristad har utvecklat ett koncept som möjliggör produktion av arbetskläder med minimal miljöpåverkan. 

Fristads, som tillverkar arbetskläderblir världens första företag som kan kalkylera kläders kompletta klimatavtryck.

Med hjälp av forskningsinstitutet RISE och textilforskare, utvecklar företaget miljödeklarationen EPD, Environmental Product Declaration. EPD visar produktens totala miljöpåverkan från val av materialet till leveransen av det färdiga plagget. Det skriver Sveriges radio 

“Den här deklarationen berättar hur mycket klimatpåverkan det blir för att tillverka ett plagg, hur mycket energi som används och hur mycket vatten som används för att tillverka ett plagg”, berättar Sandra Roos, textilforskaren med huvudansvaret för utformandet av deklarationen. 

EPD användes för att tillverka en hållbar kollektion av kläder som går under namnet Fristads Green.  Plaggkonstruktionen är utformad för att komma så nära noll miljöpåverkan som möjligt genom att minimera spill och minska energiåtgången.  Det är ett nytt steg i utvecklingen av hållbara arbetskläder.  

Nu hoppas textilforskarna på RISE att fler företag hakar på och utvecklar miljödeklarerade produkter. Målet är att inspirera till en mer hållbar produktion.  

Läs även: ”Flyget? Vi tar tåget överallt”


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST