Fotograf: Lars Pehrson TT

Göran Persson om nya toppjobbet i Swedbank ”man måste bli bättre”

Han blir storbankens nya ordförande. 

Den senaste tiden har det stormat kring Swedbank, efter penningtvättshärva och kampen mot ekonomisk brottslighet.

Läs även: Så går det för Swedbank i skuggan av skandalerna - allt om dagens rapport

Nu tar Swedbank in den tidigare socialdemokratiske statsministern Göran Persson som ordförande. I dagsläget jobbar han på konsultbyrån JKL med rådgivning och krishantering åt företagsledningar.

Nästa vecka tar Göran Persson sig an det nya uppdraget som Swedbanks ordförande.

”Det handlar om att återvinna initiativet och förtroendet. Jag tror säkert att banken jobbar seriöst och duktigt. Men man måste bli bättre och också övertyga omgivningen och myndigheterna om att man gör rätt, säger han om planen för att få ordning på Swedbank”, säger Göran Persson till Expressen.

Göran Persson kommer att fortsätta sitt engagemang hos JKL men har lämnar sin styrelsepost hos Ålandbankens, innan han tar sig an den nya rollen hos Swedbank.

Den förre statsministern ser fram emot den nya rollen med stor respekt.

”Det är ett svårt uppdrag och det rymmer väldigt många stakeholders (intressenter) vilket är viktigt att förstå. Det är en massmarknadsbank med ohyggligt många privatkunder och företagskunder. Det finns i botten. Men det är också ett stort företag med 15 000 anställda. Dessutom med väldigt många enskilda aktieägare. Ovanpå är det en systemviktig bank för samhället. Det är ett stort, ett fint och ett allvarligt uppdrag.”

Swedbank har ungefär 7 miljoner privat-, företags- och organisationskunder i Sverige och Baltikum.

Den nya posten hos Swedbank förutspås bli välbetald. Enligt företagets årsredovisning hade Lars Idermark som tidigare satt på styrelsetjänsten ett årsarvode på 2.5 miljoner kronor.

Läs även: Swedbanks ordförande lämnar med omedelbar verkan


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST