Fotograf: Richard Drew

Chocksiffror från Morgan Stanley – konjunkturindikatorn når sin lägsta nivå sedan 2008

Nu flaggar storbanken för en dyster juni månad.

Indexet kallas för MSBCI (Morgan Stanley's Business Condition Index) och syftar i att förutse och fånga vändpunkter i ekonomin. Det storskaliga mätinstrumentet föll med drygt 32 procentenheter, från 45 i maj till 13 i juni. Det rapporterar CNBC.

Raset räknas som den största månadskollapsen någonsin, och enligt banken är det totalt sett den värsta nedgången sedan finanskrisen år 2008.

"Nedgången visar en kraftig försämring i konjunkturen denna månad, som är spritt brett över samtliga sektorer", säger bankens chefsekonom Ellen Zentner.

Läs även: Kronan får en skjuts efter inflationsbeskedet

Varje delindex som finns inbakat i MSBCI sjönk ned sig rejält under juni månad, med undantag för kategorin kreditvillkor, vilket Ellen Zentner menar är i linje med det makroekonomiska beteendet just nu i USA. Med en drastiskt försämrad rapport kring arbetslöshet och minskad produktionsaktivitet, orsakad av bland annat prisrus på olja, så börjar folk känna oro.

Läs även: Guldet rusar – nära femårshögsta efter oljeattacker

Morgan Stanley förklarar vidare att index-resultaten bland annat påvisar nedgång inom anställning, anställningsplaner och bolagsinvesteringar. Faktorer som onekligen påverkar det ekonomiska klimatet.

Enligt en färsk studie från Duke University/CFO Global Business Outlook så är amerikanska finansdirektörer en grupp som har en särskilt pessimistisk syn på situationen. Förväntningar på framtiden är låga och 69 procent tror att en lågkonjunktur kommer att inträffa innan slutet av 2020.

Läs även: Topp 10 Norden: Här är de hetaste aktierna


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.