Fotograf: Pressbild

Idag invigdes Sveriges största solcellspark

Ger hopp till en snabbare övergång till förnybara källor. 

Sveriges största solcellspark invigdes på torsdagen utanför Sjöbo, Skåne. Anläggningen är tolv hektar, lika stort som 18 fotbollsplaner, och innehåller 21 080 solpanelerna, skriver Svea Solar i ett pressmeddelande. 

”År 2040 ska Sverige ha 100 procent förnybar elproduktion, men utvecklingen går inte tillräckligt snabbt. Traditionella energibolag har investerat tungt i fossila energikällor och har inte de ekonomiska incitamenten för att investera i förnybara alternativ. Det är ingen slump att Sveriges största solcellspark finansieras av mindre aktörer och privata investerare”, säger Erik Martinson, VD på Svea Solar, bolaget bakom satsningen. 

Svea Solar är Sveriges största leverantör av solceller och det är den fjärde park som de utför. 

”Våra solpaneler har blivit både billigare och mer effektiva, vilket gör att intresset ökat explosionsartat”, tillägger Erik Martinson. 

Läs även: Den svenska elbilsboomen är hotad


Kalendarium

För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST

BLOGG

Följ chefredaktören på klimatresan

Under 2019 utmanar Veckans Affärer sina läsare att minska sina affärsresor med flyg med hälften. Chefredaktör Åsa Uhlin håller koll på hur det går med det och sitt eget mål att flyga mindre på bloggen VA:s klimatresa.