Unsplash

Oljepriset rusar efter norska sjödramat

Flera fartyg utsattes för attacker i Omanbukten på torsdagsmorgonen. Ett norskt tankfartyg står just nu i brand.

Ett av de oljefartyg som under torsdagsmorgonen rapporterades ha attackerats i Mellanösternregionen är ett fartyg från det norska shippingbolaget Frontline, rapporterar branschmediet Tradewinds med hänvisning till källor. Fartyget ska ha torpederats vid hamnstaden Fujirah i Förenade Arabemiraten.

Flera fartyg utsattes för attacker i Omanbukten på torsdagsmorgonen, bland annat ett av norska Frontlines fartyg, vilket fick oljepriset att rusa 4 procent.

Ytterligare ett skepp har rapporterats med ett hål i skrovet, ovan vattenytan, enligt Bloomberg. Båda fartygen ska ha evakuerats enligt Reuters.

Det är tredje gången på kort tid som energiinfrastruktur attackerats i området.

Enligt amerikanska femte flottan, stationerad i regionen, har två tankerfartyg skadats i en incident, enligt Bloomberg. Det framgick av tidiga uttalanden inte vad som misstänktes vara skälet till skadorna. Även brittiska marinen har sagt sig vara medvetna om "en incident" i Omanbukten, skriver Reuters.

Tidigare har oljefartyg och infrastruktur attackerats av vad som misstänks vara jemenitiska huthi-gerillarörelsen, som strider mot Saudiarabien i hemlandet. Huthi-rörelsen är en Iranstödd shiitisk milis som gör anspråk på styret i Jemen. Spänningarna har trappats upp ytterligare sedan USA rev det så kallade kärnavtalet med Iran och för några veckor sedan beslöt att inte förlänga frisedlar till flera av Irans största oljekunder, bland annat Indien, Japan och Sydkorea.

Läs även: Oljebolaget ökar vinsten – men nu faller aktien på börsen


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST