Fotograf: SvD/Henrik Montgomery

Kinnevik tvärvänder i miljardförsäljning – behåller Millicom

Kinnevik drar tillbaka sitt erbjudande om försäljning av 11 miljoner aktier i Millicom ”på grund av rådande marknadsförhållanden”.

Nuvarande marknadsförhållanden medför att en transaktion i två steg inte kan genomföras på villkor som Kinnevik finner tillräckligt attraktiva för dess aktieägare, skriver investmentbolaget.

Kinneviks vändning i frågan om en försäljning av teleoperatören Millicom är oseriös. Det anser sparekonomen Joakim Bornold enligt Dagens industri. 

Det framgår av ett pressmeddelande som skickades ut natten mot torsdagen.

”Kinnevik har därför beslutat att dra tillbaka erbjudandet, och följaktligen är Kinneviks meddelade justering av sin utdelningspolicy återkallad”, heter det i pressmeddelandet.

Kinnevik meddelade den 3 juni sin avsikt att i ett särskilt erbjudande i USA sälja 11 miljoner aktier i Millicom och sedan dela ut resten av sina aktier i teleoperatören till investmentbolagets ägare.

”Kinnevik är fortsatt fast övertygad att stärka sin finansiella ställning och att utveckla portföljen mot en högre andel tillväxtfokuserade bolag, inkluderat genom att maximera avkastningen från en så framgångsrik och mångårig investering som Millicom”, skriver bolaget vidare i nattens pressmeddelande.


”Det framstår som oseriöst. Millicom är en fjärdedel av portföljen och en försäljning av innehavet skulle förändra Kinnevik fundamentalt, vilket gör att det är viktigt för aktieägarna får veta vad som pågår”, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, till tidningen.

Kinnevik äger drygt 37,8 miljoner aktier i Millicom, motsvarande lite mer än 37,2 procent av bolaget. Erbjudandet om att sälja aktier var tänkt att genomföras i USA och posten motsvarande alltså nästan en tredjedel av investmentbolagets innehav.

Räknat på den dåvarande kursen skulle Kinnevik få in uppemot 6 miljarder kronor på försäljningen, kapital som var tänkt att investeras i tillväxtbolag.

”Dagens offentliggöranden understryker Kinneviks ambitioner att accelerera sina tillväxtfokuserade investeringar, bygga vidare på sin framgångsrika historia att stötta tillväxtbolag i världsklass, och realisera värden för Kinneviks aktieägare”, hette det i pressmeddelandet den 3 juni varefter kursen i Millicom har backat med 11 procent.

Läs även: Här är Sveriges största företag 2018


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST