Stockholmsbörsen återhämtar sig: oljepriset lyfter

 OMXS30 är  upp 0,3 procent. Oljepriserna rekylerar. Munters och Kinnevik faller.

Klockan 10.50 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 1.599. 

Oljepriserna rekylerade upp kraftigt under morgonen. Uppgifter om attacker mot tankerfartyg i Mellanöstern har skapat utbudsoro. Norska shippingbolaget Frontlines aktie steg med 9 procent på Oslobörsen under torsdagsförmiddagen, efter att initialt ha backat något efter bekräftelser om att bolagets fartyg träffats av en torped utanför Omans kust. Lundin Petroleum var upp 1,3 procent.

Läs även: Oljepriset rusar efter norska sjödramat

Kinnevik sjönk 2,0 procent efter att ha beslutat att dra tillbaka sitt säljerbjudande av aktier i teleoperatören Millicom med hänvisning till rådande marknadsförhållanden. Investmentbolaget meddelade i början av förra veckan sin avsikt att i ett särskilt erbjudande i USA sälja 11 miljoner Millicom-aktier och sedan dela ut resten av sina aktier i teleoperatören till Kinneviks ägare.

"Vi hade affär i går kväll som inte motsvarande våra förväntningar vad gäller pris. Då tog vi, som vi tycker, det ansvarsfulla beslutet att inte stänga boken", sade Kinneviks vd Georgi Ganev till Nyhetsbyrån Direkt. Millicom steg å sin sida 6 procent.

Munters föll 9 procent efter att Nordic Capital i ett auktionsförfarande sålt aktier för 44 kronor styck, motsvarande 10 procents rabatt mot onsdagens stängningskurs. Nordic Capital har därmed minskat sitt innehav från 50,1 till 36,5 procent. Munters-aktien har i år återhämtat en del av den svaga kursutvecklingen sedan börsnoteringen för två år sedan.

Högst omsatt av aktierna i OMXS30 var Swedish Match som steg 0,7 procent. En storpost har mäklats av SEB Enskilda. Affärsvärlden rekommenderar köp i sitt senaste nummer. Tidningen anser att bolaget med det tobaksfria nikotinsnuset Zyn har ett högintressant tillväxtben under många år framöver.

Soltechs aktie sken upp 6 procent efter att solenergiföretaget uppgett att tre dotterbolag haft ett mycket framgångsrikt andra kvartal 2019.

Medivir har, när de sex första patienterna med långt framskriden cancer i levern analyserats, sett tidiga effektsignaler mätt som DNA-skador vid behandling av ökande doser av läkemedelskandidaten MIV-818. Aktien steg 4,7 procent.

Cortus Energy klättrade 11 procent efter att Mangold i en uppdragsanalys givit ett köpråd.


För dig som prenumerant

VA KVINNA PODCAST